‘Savaş ve faşizm: Bir daha asla!’

Dün sabahın erken saatlerinden itibaren Berlin’de bir araya gelen binlerce kişi, savaşa  ve faşizme izin vermeyeceğini bir kez daha haykırdı.

Faşist Alman Milliyetçi Demokrat Parti (NPD)’nin Brandenburg Kapısı’nda gösteri yapmak istemesi üzerine, binlerce kişi yolları kapatarak geçit vermedi. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı gösteri sırasında, yer yer polis ile antifaşist göstericiler arasında gerginlikler çıktı.

Saat 10.00’da Bertold Brecht Meydanı’nda toplanan binlerce antifaşist, Neonazilerin eylem yapacağı Alexanderplatz’a doğru yürüyüşe geçtiler. Aynı saatte Brandenburg Kapısı önünde DGB’nin çağrısıyla bir araya gelen antifaşistlerden özellikle gençler, öğlen saatinde sonra Neonazilere karşı, Bertold Brecht Meydanı’ndaki kol ile birleşmek izin harekete geçi. Sendika gençlik örgütlerinin yoğun olduğu bu kol önce polis tarafından engellenmek istendi ama daha sonra yürüyüşe izin verildi.

Polis koruması altında Alexanderplatz’da bir araya gelen 1.900 Neonazi NPD bayraklarını taşıyarak eylem yaptı. Kurulan üç çadırda kimlik kontrolünden geçirilen Neonaziler, halkın tepkisine rağmen polis koruması altında yürüdü. Eyleme katılanların önemli bir kısmını faşist partinin gençlik örgütünden olduğu görüldü. Faşist kortejde NPD Başkanı Udo Voigt ve avukat Horst Mahler de yer aldı. Irkçı gösteri polis koruması altında başladı. Federal Anayasa Mahkemesi, faşist partinin Brandenburg Kapısı dışında kent merkezinde gösteri yapabileceğine karar vermişti.

Berlin’de dün sabah ayrıca Nazi Takibatına Uğrayanlar Birliği/Antifaşistler Birliği (VVN/BdA) tarafından Treptow’daki Sovyet Anıtı önünde bir miting düzenlendi. 5 bin kişinin katıldığı mitinge Berlin Parlamento Başkanı Walter Momper, Rusya Berlin Büyükelçisi Vlademir Kotonev ve PDS yönecileri ve milletvekilleri katıldı. Hitler faşizminin zulmüne uğrayanların da aralarında bulunduğu göstericiler, faşizmin yenilgisinde Kızıl Ordu’nun büyük bir payının bulunduğunu, ancak egemenlerin bunu gölgelemek istediğine dikkat çektiler. ”Faşizm ve savaş: Bir daha asla!” pankartlarının taşındığı mitingden sonra 17 Haziran Caddesi üzerinde bulunan Sovyet Anıtı önünde bir kültürel program gerçekleştirildi.

Dün sabah ayrıca Brandenburg Kapısı’nda hükümet tarafından ”Demokrasi Günü” adı altında resmi bir kutlama gerçekleştirildi. Buradaki kutlamaya Cumhurbaşkanı Horst Köhler ve Başbakan Gerhard Schröder de katıldı.

Akşam saatlerinde ise aynı yerde ”Kurtuluş Günü” sloganıyla antifaşist kurumlar tarafından ayrı bir etkinlik gerçekleştirildi. Berlin’deki gösteriler sırasında 7 bin polis görev yaptı.

1105580cookie-check‘Savaş ve faşizm: Bir daha asla!’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.