‘Savaşa Hayır!’ yürüyüşleri yarın…

Londra’da Savaşa Hayır Koalisyonu‘nca 19 Mart Cumartesi günü saat 12’de Hyde Park’da organize edilecek yürüyüşe, katılacak siyasiler arasında; Bruce Kent, David Shayler, George Galloway, Tony Benn, Jeremy Corbyn, Pat Arrowsmith, Rae Street, Kate Hudson, Lindsey German yer alıyor. Koalisyon’da Türk ve Kürt sivil toplum örgütleri de organizatör olarak yer alıyor.

ABD ve İngiltere’nin önderliğindeki çok uluslu gücün, Irak’a 20 Mart 2003’te başlattığı savaşın yıldönümü dolayısıyla 19 Mart günü bütün dünyada protesto gösterileri hazırlanıyor. Irak işgalinde onbinlerce sivil ve resmi rakamlara göre 1.680 koalisyon askeri hayatını kaybetti.

LONDRA’DA DEV GÖSTERİ
İtalya’nın Irak’tan çekilme kararı sonrasında gözler İtalyan halkı gibi savaşa karşı sesin gür çıktığı İngiltere’ye çevrildi. Mayıs’ta genel seçimlere hazırlanan iktidardaki İşçi Partisi lideri Tony Blair, savaş karşıtları ve Müslümanlara karşyı ılımlı mesajlar vermeyi tercih ediyor.

Londra’da geleneksel olarak Hyde Park konuşmacılar köşesi’nde yapılacak 19 Mart ‘Savaşa Hayır’ yürüyüşüne 1 milyonun üzerinde katılımcı bekleniyor. “Savaşa Hayır Yürüyüşü”ne öğrenciler, islami dernekler, anti-ırkçı organizasyonlar, küreselleşme karşıtları, siyasi partiler ve sayıları 500’ü geçen yerel Koalisyon örgütleri katılacak.

Ayrıca Koalisyon’da yer alan savaşı karşıtı askerlerden geçmişte Irak’ta savaşan Ray Hewitt ve George Solomou’un da Hyde Park da birer konuşma yapması bekleniyor.

Rewitt, geçen aylarda savaşı yasa dışı olduğu savıyla istifa etmiş ve İngiltere gündeminde savaşın haksızlığının uzun süre tartışılmasını sağlamıştı. Solomou da Irak’ta göreve çağrıldığında “Savaşı ahlaki ve yasal bulmadığı” gerekçesiyle basın toplantısı düzenleyip görevinden ayrılmıştı.

Savaş karşıtı askerlerin yanısıra Savaşa Karşı Asker Aileleri Birliği de yürüyüş organizasyonda aktif görev yapıyor. Irak Savaşı’nda oğlunu yitiren anne Rose Gentle savaşın tamamen petrol açgözlülerince çıkarıldığını belirterek, “Irak’taki askerlere sesleniyorum! Şimdi eve gelme zamanıdır” çağrısında bulundu. Gentle, düzenlediği basın toplantısında halkı büyük yürüyüşe çağırdı.

TÜRKİYE’DE
11 örgütünün çağırdığı “Irak’ta işgale son. Savaş suçlusu Bush yargılansın” protesto Kadıköy’de yapılacak. 100 binin üstünde göstericinin beklendiği protesto Kadıköy’de yarın (cumartesi) sabahın erken saatlerinde başlayacak ve pazar akşamına kadar sürecek…

FOTOĞRAFLAR: Açık Gazete’nin bir önceki savaş karşıtı gösteri yürüyüş fotoğrafları…

İLGİLİ HABER: Bravo Solomou! Gurur duyduk…

1101230cookie-check‘Savaşa Hayır!’ yürüyüşleri yarın…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.