Savaşa karşıtları Cook’un yasında

Eski Dışişleri Bakanı olan Cook, 2003’te de Irak Savaşı’na karşı çıktığı için Meclis Başkanlığı’ndan ayrılmıştı. İskoçya’da eşi Gaynor ile çıktığı yürüyüş sırasında fenalaşan Cook, helikopterle Inverness’deki Raigmore Hospital’a kaldırılmasına karşın kurtarılamamıştı.


German, Cook’un savaş karşıtı harekete eşsiz katkıları olduğunu belirterek, “Hiç de kolay olmayan biçimde Parlamento Başkanlığı’ndan savaş arifesinde ayrılma cesareti göstermişti… Ne yazık ki Cook’un yaptıklarını yapmasını beklediğimiz pek çok İşçi Partisi milletvekili sessiz kalmayı tercih etti” dedi.


Cook’un yalnız kendi partisi ve parlamentoda değil ulusal basına yazdığı makalelerle de savaş karşıtlığını sürdürdüğünü vurgulayan German, savaş karşıtları olarak usta politikacıyı yitirmekten büyük acı duyduğuklarını ve her zaman özleyeceklerini dile getirdi.


GALLOWAY: İLERİ GÖRÜŞLÜYDÜ


Savaş Karşıtı politikayı gündeminin ilk sıralarında tutan Respect Milletvekili George Galloway de İşçi Partisi’nin 1970’lerde Cook’un parmakları ucunda olduğunu belirterek,
savaştan medet uman başbakan ve şürakasından çok daha ileri görüşlü bir değerdi” dedi.


Cook’un yakın arkadaşı Milletvekili Frank Dobson da politikacının İşçi Partisi içinde kalarak muhalefet etmek gibi zor bir yolu tercih ettiğini ve bunu da başardığını söyledi.


Dobson, parlamentonun en iyi tartışmacısını yitirdiğini vurgulayarak, “Kanımca basit, net ama entellektüel değerde ama asla artü niyetli olmayan konuşmasıyla milyonlara seslenen büyük bir değerdi” dedi.


MÜSLÜMAN TOPLUMU DA ÜZGÜN


Cook’un biyografisini yazan Jonh Kampfner de yaşamın pratiğinin Cook’un 2003 Mart’ında istifasını haklı çıkardığını belirterek, “O minnettar olunması gerekn bir politikacıyı bize gösterdi” diye konuştu.


Muslim Council of Britain’in Genel Sekreteri Sir Iqbal Sacranie de İngiltere’deki Müslüman toplumun acı kayıptan büyük üzüntü duyduğunu aktararak, “Savaş karşıtı hareketin önde gelenlerinden olarak savaşı istemeyen Müslüman ya da gayrimüslim ülkelerin duygularını iyi anlıyordu” dedi.


İLGİLİ HABERLER:


Savaş karşıtı Robin Cook’u kaybettik


Avrupa’daki nükleer bombalar çekilmeli…


‘Nükleerci ABD dünyayı tehlikeye…


İngiliz istihbaratı: Irak’ta hata…


Blair, küskünlerini kazanma uğraşısında…

782920cookie-checkSavaşa karşıtları Cook’un yasında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.