Sayıştay skandalı büyüyor

TBMM adına kamu kurumlarını denetlemekle yükümlü olan Sayıştay Başkanlığı’nın hazırladığı 2012 yılı raporlarıyla ilgili kriz büyüyor. 2011 yılı raporlarını Meclis’e göndermeyen, 2012 yılı raporlarını da “özet olarak” yayınlayan Sayıştay’ın, denetim yönetmeliğinde yapığı ince bir değişiklik ile belediyelerin raporlarını da TBMM yerine belediye meclisine gönderdiği ortaya çıktı. Bu uygulama ile belediyeler kendi denetimlerini kendileri yapmış oldu. TBMM ise mahalli idarelerin raporlarını denetlemek için bekliyor. Sayıştay denetçileri ise, dünyanın gelişmiş ülkelerinde dahi yerel yönetimlere “kendi hesaplarını denetleme” yetkisi verilmediğini hatırlattılar.

YÖNETMELİK DEĞİŞTİRİLDİ

Sayıştay’ın “belediye raporlarını” belediye meclislerine gönderilmesine yönelik düzenlemeyi yönetmelik ile yaptığı ortaya çıktı. Buna göre, Sayıştay denetim yönetmeliği 17 Aralık 2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’de yayınlandı. Sayıştay denetim yönetmeliğin ilk halinde, Sayıştay raporlarının doğrudan TBMM’ye gönderilmesi öngörüldü. Ancak ilerleyen aşamalarda ne bu düzenlemeden vazgeçildi. Denetim yönetmeliğinde değişikliğe gidildi. Yeni düzenleme 18 Nisan 2013 tarih ve 28622 sayılı Resmî Gazete’de yayınlandı. Bu yönetmelik ile, Sayıştay denetim yönetmeliğinin 38. Maddesi yeniden düzenlendi.

Yeni yapılan düzenleme ile, kamu kurumlarının hesaplarına ilişkin hazırlanan raporların TBMM’ye, belediye hesapları için hazırlanan raporların ise mahalli idarelerin Meclis’lerine gönderilmesi öngörüldü. Ayrıca düzenlemede, yerel yönetimlerin meclislerine gönderilen raporların sadece “bilgi” amaçlı olduğu da kaydedildi.

VEKİLLER RAPOR BEKLİYOR

Sayıştay denetim yönetmeliğinde yapılan değişiklik, TBMM’nin açılması ve yeni yasama döneminin başlaması üzerine farkedildi. Belediye raporlarının peşine düşen TBMM KİT Komisyonu üyeleri, yönetmelikte yapılan değişiklik ile raporların Millet Meclisi yerine “belediye meclisine” gönderildiğini tespit ettiler. Önümüzdeki günlerde, konunun TBMM’de gündeme getirilmesi bekleniyor.

Sayıştay’ın denetim yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile belediyelerin hesaplarıyla ilgili hazırlanan raporlar bir anlam Meclis’ten gizlenmiş oldu. Düzenleme ile, raporlar bilgi içinyerel yönetimlerin meclislerine gönderilecek. Bir anlada belediyeler kendi hesaplarını kendileri denetlemiş olacak.

ANAYASA İHLÂLİDİR

Sayıştay denetçileri de, denetim yönetmeliğinde yapılan değişikliğe tepki gösterdiler. Sayıştay raporlarının millet meclisi yerine belediye meclisine gönderilmesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade eden denetçilerin düzenlemeye ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

“Sayıştay Başkanlığının 6085 sayılı Kanunun hükümlerine aykırı düzenleme ve uygulamaları anayasal bir ihlal haline dönüşmüştür. Tüm kamu idarelerine ilişkin denetim raporlarının TBMM gönderilmesi kanunun amir hükmü iken Sayıştay Başkanlığının aykırı düzenleme ve uygulamaları mahalli idarelere hukuken ve fiilen özerkliği aşan yasama ve bütçe hakkı yetkilerini verme anlamına gelmektedir. Çünkü Sayıştay Başkanlığına göre mahalli idareler ilişkin denetim raporlarının TBMM ile bir ilişkisi yoktur.”

Sayıştay Başkan Yardımcısı: Raporlar standartlara uygun

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ve 2012 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı ile Sayıştay Tezkereleri’nin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanırken, milletvekillerinin, Sayıştay raporlarına ilişkin eleştirilerini yanıtlayan Sayıştay Başkan Yardımcısı Erol Akbulut, raporların standartlara uygun olarak hazırlandığını söyledi. Raporların mali tablolara ilişkin olduğunu belirten Akbulut, kamu zararı oluşan konuların parlamentoya gönderilmediğini, yargı dairelerine aktarıldığını kaydetti. Yolsuzluk içeren konuların da adli yargıya gönderildiğini ifade eden Akbulut, “Benim de sizden bir talebim olacak: Parlamento ile Sayıştay iç içe çalışması gereken iki kurum. Sadece yılın sonunda bu raporlara bakarak değil, bu konuda bir ihtisas komisyonu olmasını biz öneriyoruz.

Böyle bir komisyon olması halinde sadece bu zamanlarda değil yıl içerisinde de sürekli çalışabiliriz” diye konuştu. Akbulut, “Bu yıl hazırlanan raporlar standartlara uygun olarak yapılmış, hazırlanmış bu raporlardır” dedi. HÜSEYİN ÖZAY / Taraf

1399840cookie-checkSayıştay skandalı büyüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.