Schengen genişledi, kaçaklar çoğaldı

Lüksemburg’un Schengen kasabasında 1985 yılında imzalanan anlaşma çerçevesinde belirlenen serbest dolaşım alanında Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, İspanya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, İsveç, Norveç ve İzlanda bulunuyordu.

AB Konseyi kararıyla 21 Aralık 2007’den itibaren Schengen alanına Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Slovenya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti katıldı.

Bulgaristan, Kıbrıs Rum kesimi ve Romanya’nın da “gelecek yıllarda” Schengen kapsamına girmelerinin öngörüldüğü belirtildi.
İç sınır kontrolleri kaldırılan Schengen ülkelerinden birinden vize alan yabancılar bu vizeyle tüm serbest dolaşım alanına girebiliyor.
Schengen alanının genişletilmesinin ardından, “kötümserlerin haklı olduğunu gösteren veriler” basına aktarılıyor.

Yetkililer, son 3 haftada, Almanya ve Avusturya sınırlarında yapılan kontrollerde, AB’ye girmek isteyen yüzlerce yabancının yakalandığını, bunların çoğunluğunun Çeçen olduğunu bildiriyor.

Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nden hareketle Almanya üzerinden Batı Avrupa’ya geçmek isteyen 600’den fazla kaçak yakalandığını bildiren Alman federal polisi, 21 Aralık’tan bu yana sınırlarda sadece 2 bin taşıttan birinin kontrol edildiğini, her 10 kaçaktan birinin engellenebildiğini, binlerce kaçağın AB’ye girebildiğini duyurdu.

Schengen alanının genişlemesinin “AB’ye kaçak akını” başlattığını bildiren güvenlik yetkilileri, Avusturya üzerinden gelen kaçak yabancı sayısındaki artışa da dikkat çekerken, özellikle Çeçenlerin, organize şebekeler aracılığıyla kaçak giriş yaptıkları üzerinde duruyor.
AB kaynakları, Schengen alanının genişlemesinin ardından ortaya çıkan olumsuz verilerin “geçici bir kaçak akını” yansıttığını, polis yetkililerinin bu verileri ilk aşamada gizli tutmalarının tercih edildiğini, gerçek değerlendirmenin bir yıllık sürenin ardından yapılabileceğini ifade ediyor.

Schengen alanının genişletilmesinin ardından ortaya çıkan, ilk aşamada kötümserleri haklı çıkaran tablo, özellikle Almanya ve Avusturya’da hararetli siyasi tartışmalara neden oluyor.

1164870cookie-checkSchengen genişledi, kaçaklar çoğaldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.