Schröder ABD’yi el altından desteklemiş

Sol Parti’nin soru önergesine hükümetin verdiği yanıtta, 2002-2003 yıllarında CIA’nin işkence uçaklarının toplam 437 kez Almanya’daki havaalanlarını ya da hava sahasını kullandığı ortaya çıktı.

Eski ve yeni hükümet yetkilileri, uluslararası hukuka ve Almanya’nın yasalarına aykırı CIA’nin illegal uçuşları konusunda açıklama yapmazken, basında çıkan haberler dönemin İçişleri Bakanı Otto Schily’nin her şeyden haberdar olduğu belirtildi. Parlamentodaki muhalefet partileri Schily’e bildiği her şeyi açıklama çağrısı yaptı.

”Washington Post” gazetesinde hafta sonunda yer alan haberde, ABD hükümetinin Mayıs 2004’te CIA’nin illegal bir şekilde Suriye kökenli Alman vatandaşı Kadel El Masri’nin kaçırılması konusunda Schily’i ayrıntılı bilgilendirdiği yer aldı. Söz konusu haberde, dönemin ABD Berlin Büyükelçisi Daniel Coats’in Schily’i bilgilendirdiği, Schily’nin aynı dönemde ABD’ye yaptığı ziyarette ise Beyaz Saray tarafından özel olarak bilgilendirildiği kaydedildi.

Alman vatandaşı Masri, Makedonya sınırında CIA tarafından kaçırılmış, Afganistan’a götürülmüş, suçsuz olduğu fark edilince de Arnavutluk’a getirilerek serbest bırakılmıştı.

Masri’nin kaçırılmasını ”büyük bir hata” olarak değerlendiren ABD, Schily aracılığıyla Almanya’ya sessiz kalması için ricada bulundu ve sözde işgal karşıtı SPD-Yeşiller Hükümeti de bu ricaya uyarak bugüne kadar sessizliğini korudu.

Der Spiegel’de yer alan bir habere göre, şimdiki Federal Dışişleri Bakanı, dönemin Başbakanlık Dairesi Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in de olaylardan haberdar olduğu ileri sürüldü.

Dün akşam Berlin’e gelen ABD Dışişleri Bakanı Rice’nin bir açıklama yapması bekleniyor.
    
MERKEZ ÜS FRANKFURT  

Alman gazetelerinde yer alan bilgilere göre CIA uçuşlarının Almanya’daki merkez üssü Frankfurt’taki ABD üssü. Avrupa’daki bütün illegal uçuşların buradan yönlendirildiği bildiriliyor.
    
Verdiği soru önergesi ile Almanya’da toplam 437 illegal CIA uçuşunun yapıldığını tespit eden Sol Parti, ülkedeki ABD üslerinin denetlenmesini gündeme getirdi. Sol Parti Parlamento Grubu Eşbaşkanı Oskar Lafontaine yaptığı açıklamada, Başbakan Angela Merkel’i ve hükümeti konuyla ilgili açıklamaya çağırırken, SPD-Yeşiller hükümetinin bu insanlık dışı işkence uçaklarından sorumlu olduğuna dikkat çekti. Lafontaine yaptığı açıklamada, ”Alman halkı, hükümetin ya da istihbarat örgütlerinin kendi adına uluslararası hukuku ihlal ve işkenceye ortak olup olmadığını bilmek istiyor” dedi. Lafontaine yaptığı açıklamada devamla, ”Schily, ABD elçisiyle yapılan konuşmaların gizli tutulması konusunda çıkan haberlerle ilgili açıklama yapmalı. Schröder, Fischer ve Steinmeier’in gelişmelerden haberdar olup olmadığını söylemeli” dedi.

Sol Parti Meclis Grubu Dışpolitika Sözcüsü Wolfgang Gehrcke de yaptığı açıklamada, Alman hava sahasının ve hava alanlarının CIA ve ABD’ye kontrolsüz kullandırılamayacağını belirterek, Almanya’daki ABD üslerinin durumunun yeniden tartışmaya açılmasını istedi. Gehrcke, Federal Savcılık’ın da hükümet hakkında uluslararası hukuku ihlal ve işkenceye göz yummaktan ötürü soruşturma açmasını istedi.

Almanya’da Federal İdari Mahkeme, daha önce ülkedeki üslerin Irak işgaline katılan ABD uçaklarına kullandırılmasının savaşa ortak olma anlamına geldiğine karar vermişti.

CIA’nin illegal uçuşları Bush rejimini olduğu gibi, eski ve yeni Almanya hükümetlerini de zor durumda bırakmaya devam edecek.

1119680cookie-checkSchröder ABD’yi el altından desteklemiş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.