Scotland Yard: 193 organize çete işbaşında

Polis şebekelerin yeni yöntemlerine göre mücadrele taktiklerini de geliştirdiğini açıkladı. Metropolitan Polis komiser yardımcısı ve aynı zamanda Organize Suçlar Departmanı Başkanı John Yates’in belirttiğine göre, polis yükselen çete suçlarını önlemek için daha daha akılcı yollar deniyor.


Yates, “Amacımız sadece belli suçlar için suçluları cezalandırmak değil, suç şebekelerini tümden yok etmektir. Bunun anlamı, çete üyelerinin suç işlemesini bekleyip, örneğin onları uyuşturucuyla yakalamaya çalışmaktansa, her düzeyde işlenen suçun üzerine gitmek ve suçluları yakalamaktır, uyuştucu kaçakçılığı ya da vergi kaçakçılığı, farketmez. “dedi.


Polis, ‘Proceeds of Crime Act’ yasası uyarınca, yasa dışı yollardan kazanılan paralarla alınan malların haczedilmesi konusunun daha çok üzerinde durmalı diyen Yates, hatta ‘Anti-Sosyal Davranış’ yasaları da gerekirse devreye sokumalıdır dedi .


Yates ayrıca, hükümetin organize suçlar konusunda kendileriyle paralellik göstermeyen çalışmalar yaptığını belirtti. Örneğin departmanındaki 3000 kadar dedektifin zamanının %40’ını adam kaçırmak gibi istatistiklerde hiç bir zaman görülmeyen fakat ‘yüksek risk’ adı altında sınıflandırılan olaylar için ayrıldığını da sözlerine ekledi.


Bu analizlere göre, profesyonel gruplardan oluşan ve uluslararası ticaret yapan çetelerden, görünürde hiç bir destekleri olmayan fakat lüks içinde yaşayan aile kökenli küçük çetelere kadar faklılık göstermektedir.


Yates’e göre, tek ortak faktör para kazanmak. Farklı gruplar eğer işin içinde para varsa, işbirligi yapmaya hazırlar. En çok kar getiren fakat en az risk taşıyan suçları tercih ediyorlar.  Bazı çeteler, A sınıfı uyuşturucu kaçakçılığından, özellikle cannabis’in daha az ceza almasından sonra cannabis satışına yöneldiler çünkü yakalanma riskinin daha az olduğuna inanıyorlar.


Yates aynı zamanda artan “suçluluk aralığı” olarak adlandırdığı bir duruma da dikkat çekerek, orta düzeyde bağlantılı bir organize suçlunun polisin dikkatinden kaçabileceğine de dikkat çekerek şöyle devam etti:


“En büyük çeteler, ( toplam çetelerin %2 ‘si) HM Revenue and Customs ve National Crime Squad gibi ulusal ajanslar tarafından yakalanmakta, polis ise bireysel suçları hedef almaktadır.  Fakat Londra’da bazı çeteler var ki, bunlara hiç dokunulmadı. Bunlar, uyuşturucu kaçakçıları ve gözetlendiklerini biliyorlar. Bunların yakalanması için profesyonel operasyonlara ihtiyacımız var.”

781390cookie-checkScotland Yard: 193 organize çete işbaşında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.