Seçim öncesi sınırsız suç işleme özgürlüğü!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Önce otel ve cami inşaatı şimdi de kıyı dolgusu. Göller Bölgesinin kalbinde yerel seçim öncesinde göz göre göre kıyı yağması yaşanıyor, yetkililer ise sadece seyrediyor…

Türkiye’nin en büyük ikinci tatlı su gölü olan Eğirdir Gölü’nde yerel seçim öncesinde başlayan kıyı yağması bir türlü durdurulamıyor. Önce otel, ardından cami inşaatıyla koruma altındaki gölün kıyıları işgal edilirken şimdi de kamyonlar ve iş makineleriyle göl dolduruluyor. Doldurulan göl kıyısına otopark yapılmak istendiğini iddia eden vatandaşlar yerel seçimlere sayılı günler kala yaşanan yağmaya yetkililerin seyirci kalmasına isyan ettiler. Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, koruma altında bulunan göl kıyılarında yapılaşma ve dolgu yapmanın suç olduğuna işaret ederek olayola ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirdi. Doldurulan kıyı alanının göl aynasının içerisinde kaldığının da altını çizen Kesici, “Doldurulan alanın hemen yakınında bulunan Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü ve Kaymakamlığı göreve davet ediyoruz. Göl kıyılarında işgal var” diye konuştu.

‘HAYIR İŞLEMEK’ AMACIYLA SAZLIKTA CAMİ İNŞAATINA BAŞLADILAR

Isparta’nın Eğirdir ilçesinde bulunan Eğirdir Gölü yerel seçimlere sayılı günler kala tam anlamıyla bir yağma ile karşı karşıya. Geçtiğimiz ay Altınkum Plajı’ndaki kumsalda başlatılan otel inşaatının ardından, Eğirdir-Konya karayolu üzerindeki Menderes Mahallesi’nde de “hayır işlemek” amacıyla göl kıyısındaki sazlık alanda cami inşaatına başlandı.

KORUMA YASALARI EĞİRDİR GÖLÜNÜ NEDEN KORUYAMIYOR

Hem doğal sit alanı hem sulak alan hem de özel hükümlerle koruma altına alınan stratejik öneme sahip tatlı su kaynağı olan göl betonlaşma ve yağmadan bir türlü korunamıyor. Gölü koruması gereken yasal düzenlemelere göre kıyıdan itibaren ilk 30 metre içinde hiç bir koşulda inşaat yapımına izin verilmezken ilk 270 metrelik kıyı şeridinde ise yalnızca günübirlik ihtiyaçlara cevap verecek yapılara izin veriliyor.

HALK TEPKİLİ: ‘GÖLÜMÜZ SAHİPSİZ KALDI’

Ancak gölü koruması gereken yasal düzenlemeler yalnızca kağıt üzerinde kalırken Eğirdir Gölü göz göre göre ölüme terk ediliyor. Önceki gün cami inşaatının olduğu bölgede kamyonlar ve iş makineleriyle gölün doldurulması yağmanın son örneği oldu. Yekililere seslerini duyurmaya çalışan vatandaşlar tepkilerini sosyal medyadan dile getirdi. Eğirdir Gölü’nün sahipsiz kaldığını dile getiren vatandaşlar yasak olmasına rağmen kıyıların betonlaştırılmasına seyirci kalınmasına tepkililer.

BELEDİYE BAŞKANINA GÖRE CAMİ DEĞİL ‘YAYA YOLU’ YAPILIYOR

Göl kıyısındaki cami inşaatına tepki gösteren ve konuyla ilgili CİMER’e başvuruda bulunan vatandaşların şikayeti üzerine Eğirdir Kaymakamlığı belediyeden bilgi istedi. Kaymakamlığın  yazısına yanıt veren Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl, yapılan inşaat çalışmasının “yaya yolu” olduğunu iddia ederek şu ifadeleri kullandı: “Kıyı kanunu ve yönetmelikleri gereği kıyıların korunması ve bakımı belediyenin görevi olup anılan kanunda da açıkça belirtildiği üzere bu alanlarda yaya yollarının yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Kıyıda yapılmakta olan çalışmalar imar planımıza uygundur.”

YARD. DOÇ. DR. EROL KESİCİ: ‘BÖYLE BİR DÜZENLEME YASAKTIR’

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı ve SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fak. Emekli Öğr. Üy. Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, vatandaşların cami inşaatı hakkında CİMER’e yaptıkları başvuruya yanıt veren Belediye Başkanı Şengöl’ün yanıtını şu sözlerle değerlendirdi: “Vatandaşlarımızın cami ile ilgili CİMER’e yaptığı başvuruların ardından belediye başkanı ‘burada kıyı kanununa göre yaya yolu düzenlemesi yapılmaktadır’ yanıtını verdi. Eğirdir Gölü Özel Hükümlerine göre böyle bir düzenleme yasaktır ve burada yapılan da camidir. Aynı zamanda bu düzenleme karayolları kanununa da uygun değildir. Altınkum Plajında yapılan apart otel inşaatı ise özel hükümlere göre 30 metrelik koruma sınırı içerisindedir. Burası da ancak günübirlik kullanıma uygundur.”

‘KIYILARDA İŞGAL VAR, KAYMAKAMLIĞI GÖREVE DAVET EDİYORUZ’

Son olarak göl kıyısının doldurulmasıyla ilgili de suç duyurusunda bulunacaklarını dile getiren Kesici, “Devletin çıkardığı yasalara göre gölün koruma alanında hiç bir yapılaşmaya izin yoktur. Burada suç işleniyor. Dolgu yapılan alan, göl aynasının içerisinde kalmaktadır. Diğer bir deyişle gölün su kotunu belirleyen 919 metrelik alanın içinde. Bu alanda kıyıdan itibaren ilk 30 metre içerisinde hiç bir yapılaşmaya izin verilmiyor. Doldurulan alanın hemen yakınında bulunan Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü ve Kaymakamlığı göreve davet ediyoruz. Göl kıyılarında işgal var” diye konuştu.

 

2279920cookie-checkSeçim öncesi sınırsız suç işleme özgürlüğü!
Önceki haberTürkiye’nin muz cennetine mermer ocağı!
Sonraki haberYerel tohumun direnişi kooperatifle sürecek!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.