Şehzadeler kentinde skandal görüntüler!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Diriliş-Ertuğrul dizisine milyonlar harcanırken Şehzadeler kenti Manisa’daki Osmanlı’nın kültür mirası göz göre göre çürümeye terk edildi. Gölmarmara ilçesinde bulunan 16. Yüzyıl sonuna ait Halime Hatun İmaretinin ilgisizlik yüzünden çöplüğe dönmesine vatandaşlar tepki gösterdi…
 
Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde bulunan ve 16. Yüzyılın sonlarında Osmanlı Padişahı 3. Mehmet tarafından inşa edildiği sanılan Halime Hatun külliyesi ait imaret kaderine terk edildi. Sultan 3. Mehmet’in süt annesi olan Halime Hatun adına yaptırdığı, cami, medrese, imaret ve hamamdan oluşan külliyenin cami ve medrese kısmı restore daha önce edildi. Ancak bünyesinde aşevi, han, dükkanlar ve çeşmeden oluşan imaret ile tarihi hamam kaderine terk edilmiş vaziyette. İlçe merkezinde bulunan tarihi yapıların bir an önce onarılarak kurtarılmasını talep eden Gölmarmaralı vatandaşlar, utanç verici manzaranın bir an önce son bulmasını istiyor. Tarihi yapılar için hazırlanan restorasyon projesi ise Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde bekliyor.
 
OSMANLI PADİŞAHI 3. MEHMET SÜT ANNESİ ANISINA YAPTIRDI
Osmanlı döneminde Şehzadelerin yetiştirildiği merkezlerden biri olan Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde, Sultan 3. Mehmet tarafından 16. Yüzyılın sonlarında yaptırılan Halime Hatun Külliyesi bünyesinde bulunan imaret ve hamam çürümeye terk edildi. 1566’da Manisa’da doğan ve burada Sancakbeyi olarak görev yaptıktan sonra 13. Osmanlı Padişahı olarak 1595 yılında tahta çıkan 3. Mehmet, süt annesi olan Halime Hatun adına onun memleketi olan Gölmarmara’da bir külliye inşa ettirdi. Cami, medrese ve imaretten oluşan külliyeye gelir sağlamak amacıyla sonradan inşa ettirilen hamam ise 17. Yüzyılın sonlarına tarihleniyor.
HALİME HATUN İMARETİ KADERİNE TERK EDİLDİ
Gölmarmara’nın simgelerinden biri olan tarihi külliyenin cami ve medrese kısmı restore edilerek korunurken aşevi, misafirhane, değirmen, çeşme, han ve dükkanlardan oluşan imaret ile hamam adeta kaderine terk edildi. Zaman içerisinde çeşitli eklemeler yapılarak tahrip edilen imaretin, okul, lojman, depo ve jeneratör binası gibi amaçlarla kullanıldığı bilgisini veren vatandaşlar, camiye bakan cadde üzerindeki bazı dükkanların ise halen kullanıldığını dile getirdi.
AŞVEVİYDİ, ÇÖPLÜĞE DÖNDÜ
İmaret bünyesinde mutfak olarak kullanıldığı sanılan dört kubbeli ve L planlı yapı ile hamam ünitelerinin iç mekanlarındaki tahribata dikkat çeken vatandaşlar, tarihi kültür mirasına gösterilen ilgisizliğe isyan etti. Zemini ve duvarları parçalanan Halime Hatu İmaretinin adeta çöplüğe dönen iç mekanlarının vandalizm eseri duvar yazılarla doldurulmuş olması dikkati çekiyor. Gölmarmara’da konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz vatandaşlar, tarihi yapılan bir an önce aslında uygun biçimde restore edilerek koruma altına alınmasını ve kültürel amaçlarla ilçe halkının hizmetine sunulmasını istiyor.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN HAZIRLADIĞI PROJE HAYATA GEÇMEDİ
Edindiğimiz bilgilere göre Halime Hatun Külliyesi bünyesindeki imaret, han ve çeşmenin restore edilmesi için Manisa Büyükşehir Belediyesi iki yıl önce bir proje hazırladı. Ancak İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun da 22 Haziran 2016 tarihinde onayladığı öğrenilen restorasyon projesi halen uygulamaya konulmadı. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin konuyla ilgili açıklamasında, projenin uygulamaya konulması için Vakıflar Genel Müdürlüğü ile protokol talebinde bulunulduğu ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün söz konusu projeyi 2018 yılı yatırım programına aldığından dolayı uygulamanın bu kurum tarafından yapılacağı belirtiliyor.
 
2186360cookie-checkŞehzadeler kentinde skandal görüntüler!
Önceki haberTürkiye Büyüknohutçu cinayetini unutacak mı?
Sonraki haberAlevi Festivali’nde taslak program çıktı…
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.