Seçim bitti, oy hakkı akıllarına geldi

Yurtnaç’ın açıklaması aynen şöyle:

“Başbakanlık, yurtdışında yaşayan 2,5 milyon gurbetçi seçmenin oy kullanma sorununu çözmek için harekete geçti. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Kemal Yurtnaç, gurbetçi seçmenin yeniden gümrük kapılarına mahkûm edilmemesi için şimdiden çalışma başlattıklarını söyledi. Önümüzdeki seçimde yurtdışı temsilciliklerine sandık konulması hedefleniyor.

YSK’nın ‘sandık güvenliği’ gerekçesiyle gümrük kapılarına mahkûm ettiği 2,5 milyon gurbetçi seçmenden büyük bölümü, siyasi tercihini yine sandığa yansıtamadı. Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların sadece 122 bininin gümrük kapılarına gelerek oyunu kullanabilmesi üzerine Başbakanlık erkenden harekete geçti. Gurbetçilerin önümüzdeki seçimlerde bulundukları ülkelerde oy kullanabilmeleri için Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı harekete geçti. Başkan Kemal Yurtnaç, önümüzdeki seçimlere kadar bu sorunun çözüleceğini kaydetti. Devletin en önemli görevinin, vatandaşın demokratik hakkı olan oy kullanabilmesinin önündeki engelleri kaldırmak olduğunu belirten Yurtnaç, YSK ile irtibata geçtiklerini ve konunun çözümüne yönelik ne gerekiyorsa yapacaklarını dile getirdi.

Kemal Yurtnaç, yürüttükleri çalışma hakkında “Gerekli tüm yasal düzenlemeleri yapacağız. Önümüzdeki seçimler için eğer bu çalışmayı yapmazsak biz bunun altında kalırız. Takip ettiğimiz en önemli konu bu. Yurtdışına sandık konulmasının dışında mektupla da oy kullandırılabilir. Yasal düzenleme gerekiyor. Tabii bunun kararını Sayın Başbakan’ımız verecek. Mektupla oy dünyada kullanılan en yaygın yollardan biri. Vatandaşa bulunduğu ülkede oy kullandırmak bizim görevimiz. Hükümet kurulur kurulmaz sorunu çözeceğiz inşallah.” diye konuştu.”

AÇIK GAZETE EDİTÖRÜ FARUK ESKİOĞLU’NUN YORUMU

Bu seçimlerde kaybeden yurtdışındaki seçmendi…

Türkiye’deki 12 Haziran Genel Seçimleri’nde de yurtdışında yaşayan vatandaşlar bulundukları ülkede oy kullanamadı. Dijital çağda temsilciliklerde sanki zormuş gibi seçim sandıkları kurulamadı.

Vatandaşlık görevi diye yurtdışındaki yurttaşını askere çağıran bir ülkenin bir başka vatandaşlık görevi seçimlerde oy kullanma hakkını görmemezlikten gelmesine ne denir? Siz söyleyin.

Irak bile seçimlerde yurtdışı temsilciliklerinde sandık kurdu. Türkiye’nin demokrasisinde mangalda kül bırakmayanlar bunu nasıl açıklayacaklar? Merak ediyorum.

Bir başka eksik yan ise gümrüklerde kurulan sandıklarda “Bağımsız” adaylara oy verilememesi. Olur mu böyle bir şey… Bir garip demokrasi…

Yurtdışında sandık kurulsa Bağımsızlar ve CHP’nin daha çok oy alabileceği öngörülebilir. Her ne kadar yurtdışında AKP’nin oy deposu tarikatlarda güçlü olsa da sol seçmenlerin toplamı, tarikatlardan daha güçlü ve örgütlü konumda.

Bu seçimlerde de yurtdışındaki vatandaşlara belki de bu nedenle sandık kurulmadı…

***

Özetle seçimlerin kaybedeni yurtdışında yaşayan vatandaşlardı…

Hükümet yurtdışında oy hakkı olmayan vatandaşın şikayetlerini dinler mi, isteklerini takar mı hiç?

Ayrıca yurtdışındaki vatandaşlar yalnız seçme değil seçilme hakkı için de bastırmalı…

Yurtdışında milyonlarca vatandaşın derdini TBMM’ye ziyaretçi milletvekilleri değil, toplumun arasından seçilen bir milletvekili taşıyabilir…

1296210cookie-checkSeçim bitti, oy hakkı akıllarına geldi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.