“Seçim değil kriz bütçesi”

Darling’in açıkladığı bütçede bu yıl için bütçe açığı tahmini 178 milyar sterlinden 163 milyar sterline çekiliyor.

The Guardian, bunu bütçedeki iyi haber olarak yorumladı.

Gazeteye göre kötü haberse, Darling’in bu bütçedeki kamu harcamaları seviyesinin onyıllardan bu yana en zorlusu olduğunu söylemesi.

Gazete, Darling’in genel seçime sadece iki ay kala açıkladığı bütçede seçim yatırımları yapmadığını ve bütçenin İngiltere’nin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana girdiği en derin ekonomik durgunluktan çıkışına yardımcı olmak üzere tasarlandığını belirtti.

Akaryakıt vergilerinde aşamalı artış ve ilk kez ev alanlara damga vergisi muafiyeti getirilmesinin dışında, ekonomiyi canlandırmayı amaçlayan önlem olmadığını aktaran The Guardian ayrıca Darling’in bu bütçeyle, bütçe açığının gayri safi milli hasılaya oranının dört yıl içinde yüzde 8,5’ten yüzde 2,5’e indirileceğini söylediğini belirtti.

ÖVGÜLER

Gazete başyazılarından birinde de Darling’i övüyor, Maliye Bakanı’nın üç önemli özelliği olduğunu söylüyor ve bu özellikleri şöyle sıralıyor;

‘Birincisi Darling, rahatsız edici gerçekleri Başbakan Gordon Brown gibi reddetmek ya da saklamak yerine söylemeyi tercih ediyor. İkincisi bütçesinde prensipli bir stratejisi var. Bu da, hükümeti sadece ekonominin sıkıntılı zamanlarında yapılabilecek şeyler için kullanmak. Ancak aynı zamanda ekonomi iyileştiğinde hükümetin yapması gerekenlerin ahlaki ve mali bir sınırı olduğunu gerçeğini de teslim etmek, ki Brown bunu her zaman yapmıyordu. Üçüncüsü de, haklı çıkıyor. Darling durumun kötüleştiğini ve bu durumla başa çıkmak için ağır önlemler alındığını söyledi. Bazıları gibi işler olduğundan daha iyi gidiyormuş gibi davranmadı.”

830660cookie-check“Seçim değil kriz bütçesi”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.