Seçim kararı haftaya açıklanacak

Seçimlere kısa bir süre kala açıklanacak kararla, erken seçimlerin iptal edilmesi ihtimali oldukça düşük görülüyor. Dün Spiegel Online’de hukukçular ve yargıçlara dayandırılarak verilen haberde erken seçim kararının en geç 22 Ağustos’ta açıklanacağı belirtildi. Kararın açıklanmasından hemen sonra, seçim daireleri tarafından gerekli bilgiler gönderilmeye başlanacak.

Anayasa Mahkemesi’nin bir çok üyesi de erken seçimler için izlenen yasal yolun doğru olduğuna inanıyor. Bazı yargıçlar ise, Başbakan Gerhard Schröder’in güven oyu için saydığı gerekçelerin yetersiz olduğunu düşünüyor. Ancak, ülkede hakim olan erken seçim kararı havasının yargıçların vereceği karar üzerinde etkili olacağı da ifade ediliyor.

CDU/CSU YÜZDE 42
Erken seçimlerde nasıl bir hükümetin sandıktan çıkacağı ise en çok tartışılan konuların başında yer alıyor. Infratest dimap adlı araştırma kurumundan sonra Forsa da, seçimlerden birinci çıkması beklenen CDU/CSU’nun oylarının azalma eğilimde olduğunu açıkladı.

Üç hafta önce CDU/CSU’nun oy oranını yüzde 45 olarak açıklayan Forsa, dün bu partilerin oyunun yüzde 42’ye düştüğünü ifade etti. Ankette SPD’nin yüzde 28, FDP ve Yeşiller’in yüzde 7, Sol Parti’nin ise yüzde 12 oranında oyunun olduğunu belirtti. Bu durumda CDU/CSU-FDP koalisyonunun salt çoğunluğu elde etme şansı giderek azalıyor.

Yapılan tahminlerde, CDU/CSU’nun son haftalarda oy kaybetmeye devam edeceği dile getiriliyor. Bunun farkında olan Bavyera Başbakanı ve CSU Başkanı Edmund Stoiber, en az yüzde 42-45 arasında oy almaları gerektiğini ifade etti.

Berlin’de CDU Genel Başkanı ve Başbakan adayı Angela Merkel ile bir araya gelen Stoiber, muhtemel kabinede görev alıp almayacağı yönündeki soruları ise yanıtsız bıraktı.

Öte yandan yazarımız Ozan Ceyhun*, SPD´nin Türk kökenli seçmenler için hazırladığı seçim kampanyasının 21 Agustos 2005 Pazar Günü saat 14.30´da Frankfurt´ta başlatılacağını açıkladı.

________________

e-mail:[email protected] ya da [email protected]

İLGİLİ KÖŞE YAZISI: ALMANYA’DAN Ozan Ceyhun… Büyük Koalisyona Doğru

1112360cookie-checkSeçim kararı haftaya açıklanacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.