‘Seçim, kötüyle daha kötü arasında’

Ali Ekber Haşimi Rafsancani ile Mahmud Ahmedinecad cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna kaldığını açıklanmıştı. Reformcu kanadın temsilcisi Mustafa Muin beklentilerin tersine ilk turu kaybettiği açıklandı.

Seçimleri yorumlayan İngiliz gazetelerine göre; her iki aday hakkında ciddi suçlamalar bulunuyor. Hayal kırıklığı yaşayan reformcular seçimlerin ikinci turunu tartışıyor. İngiliz gazetelerine konuşan reformcu Ekbal gazetesinin editörü Murteza Fallah’a göre ise, ülkede seçim ‘kötü ve daha kötü’ arasında geçiyor.
 
RAFSANCANİ’NİN ELİNDE KAN VAR
Daily Telegraph “Devrim, İranlıların ümitlerini kırdı” başlıklı başyazısında yeniden cumhurbaşkanı seçilme olasılığı bulunan Haşimi Rafsancani’yi şöyle eleştirdi:

“Rafsancani’nin daha önceki cumhurbaşkanlığının, muhaliflere yönelik cinayetler ve ekonomik istikrarsızlıkla lekelendiği unutulmamalı. Hem siyasi baskılar, hem de yeni iş sahalarının açılamaması nedeniyle, devrim İranlıların ümitlerini kırdı. Bu durumun sorumlularının hesap vermelerini sağlamak da, olağanüstü düzeyde zorlaşıyor.”

“AHMEDİNEJAD SEÇİMDE HİLE YAPTI”
The Guardian da, ikinci tura kalan Tahran Belediye Başkanı Mahmud Ahmedinejad’ın seçimlerde hile yapmakla suçlandığı sayfalarına taşıdı.

Gazete ilk turdaki başarılı iki adaya yönelik eleştirileri şöyle yansıttı:

“Mahmud Ahmedinejad kendisi için sahte oy pusulaları düzenlemiş, oy satın almış ve Koruyucular Konseyi’nin etkisinden yararlanmış olabilir.”

Gazete siyasi bir uzmanın yorumunu da şöyle aktarıyor:
“Ahmedinejad’ın 5 milyon 700 bin oy aldığına inanamıyorum. Bence, bir milyon oyu, başka bir yerden aldı. Seçim sonuçlarına yönelik ciddi kuşkularım var.”

REFORMCULARA GÖRE: DARBE
The Times’a konuşan, İran Özgürlük Hareketi’nden İbrahim Yezdi, sonuçları, “Seçim süreciyle yapılmış askeri bir darbe” olarak yorumladı.

Daily Telegraph ise İran’da reformcuların, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu boykot etme konusunda bölündüklerini yazdı.

Gazeteye konuşan reformcu Ekbal gazetesinin editörü Murteza Fallah’a göre, ülkede seçim ‘kötü ve daha kötü’ arasında. Rafsancani’yi adayların ‘daha az şeytani’ olarak gören Fallah “Bu durumda kötüyü seçmek daha iyi” yorumunu yaptı.

 

1109130cookie-check‘Seçim, kötüyle daha kötü arasında’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.