Seçimde kadınlara vaatler yağıyor

5 Mayıs Genel Seçimleri’nin yaklaşmasıyla siyasi partiler arasındaki vaat yarışı da hızlandı. İşçi Partisi geçen hafta ilan ettiği 2005 bütçesinde kadınlara yönelik yatırımı vaatlerle de sürdürüyor.


İŞÇİ PARTİSİ’NDEN TATİL ATAĞI


Başbakan ve İşçi Partisi lideri Tony Blair, düşük ücretli işçi ve kadınları gözettiğini belirterek çoğu işyerlerindeki yıllık izinler içinde sayılan resmi tatillerin ayrıca ödeneceğini söyledi. Maliye Bakanı Gordon Brown da bütçe ile “Yalnız anne ve babalara işe geri dönme desteği 2 bin Sterlin” verileceğini ilan etmişti.


Kadınlardan Sorumlu Bakan Patricia Hewitt de, Blair’in kararını desteklediklerini söyledi. “Şimdiki yasa hem çalışanlar için hemde aileleri için haksızlıklara neden oluyor. İşci Partisi yeniden seçilirse 4 haftalık maaşlı tatillerinin üzerine 11 gün daha eklenebilecek” diyen Hewitt, “Tatillerde ve hafta sonlarında sağlıktan eğlenceye sistemi işleten çalışanların haklarını unutmamalıyız…” diye konuştu.


İngiltere’nin en büyük sendikası Trades Union Congress (TUC) ise Başbakanın öncelikle tatil haklarında AB standartlarına uyumu sağlaması gerektiğini belirterek, “AB’de 11 gün resmi tatil, İngiltere ve Galler ülkesi’nde 8, İskoçya’da ise 10 gün. Başbakan bu konuda samimi ise 3 günlük farkı da işçilere ödemeli” açıklaması yapıldı.


MUHAFAZAKARLARDAN 2008 PLANI


Muhafazakar Parti lideri Michael Howard ise iktidara gelmeleri durumunda 2008’de uygulamaya konulmak üzere kadınlara yönelik vaatlerde bulundu.


Howard’ın yılda 460 milyon Sterlin harcayarak 250 bin aileyi kapsayacağını söylediği vaadleri şöyle:
– Hamilelik iznini 9 aydan 12 aya çıkacak
– Anneler ilk altı hafta, ücretsiz izin haklarında gelirlerinin yüzde 90’ını alacaklar
– Hamilelik döneminde 33 hafta için haftada 102.82 Sterlin ya da 20 hafta için haftada 169.62 Sterlin alma hakkına sahip olacaklar
– İşe dönmek isteyen anneler, cocuk bakma ödentilerini babalara devir hakkına sahip olabilecekler.
– Beş yaşından küçük cocuklar için hafta 50 Sterlin verilecek
– Bakıcı kullanan ailelerin 15 yaşından küçük cocukları için haftalık harcamaları 50 Sterlin’i geçiyorsa para yardımı yapılacak
– Şirketlerde kreş açılması için 10 bin Sterlin verilecek.


NEDEN 2008?
Muhafazakarların yanısıra muhalefetteki Liberal Demokrat Parti’nin sözcüsü Howard’ın önerisini eleştirerek “İnsanların şimdi ihtiyacı varken neden 2008’de yardım ediyor” diye sormadan kendisini alamadı. Liberal sözcü, Muhafazakarların önerisini saçma bir seçim vaadi olarak yorumladı.

779490cookie-checkSeçimde kadınlara vaatler yağıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.