‘Seçimleri asıl Papadopulos kaybetti’

Almanya’da Die Tageszeitung gazetesi Klaus Hillenbrand imzasıyla yayınlanan ‘Yunanlılara kızgınlık kaldı’ başlıklı yazıda Avrupa’nın Rumların direnişine karşı barıştan yana Türklerle ilişkiyi geliştirmesi gerektiğini yazdı.


 Die Tageszeitung gazetesi, “Kıbrıs Türkler arasındaki seçimde milliyetçiler ağır bir yenilgi aldı ve barış yanlıları güçlendi” yorumunu yaparak, şöyle devam etti:


“Ama asıl kaybeden seçime hiç katılmamıştı: Kıbrıs Rum Cumhuriyeti’nin Başkanı Tassos Papadopoulos… Papadopoulos müzakere yanlılarını zayıflatmak için yapmadığını bırakmadı. Seçimleri kazanan Talat’la görüşmeyi (daha önce) reddetti. Kıbrıslı Türkler’e yapılacak AB yardımlarını engelledi. Ama Papsdopoulos’un planı işe yaramadı: Mehmet Ali Talat’ın tekrar seçilmesinden sonra ‘barış karşıtlığını’ yine karşı tarafa yükledi.”


“Talat’ın başarısı şüphesiz ki sevindirici bir haber” diye yazan  Die Tageszeitung şöyle devam etti:


“Bu başarı, artık Kuzey Lefkoşa’dan ‘milliyetçi’ çıkışlar gelmeyeceği için, Türkiye ve onun Avrupa rotası içinde önemli. Bu zaferin buna rağmen bir barış girişimine dönüşmemesinde kabahat Papadopoulos’un olacaktır. Kıbrıs Yönetimi hergün birleşme yanlısı konuşsa da yaptıkları tamamen başka ihtimaller akla getiriyor. Daha yakında kenidisi BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın bir talebini cevapsız bıraktı. Papadopoulos’un sorunu çözmeye mi yoksa daha çok statükoyu güçlendirmeye mi çalıştığı konusunda endişeler var. Acaba Kuzey Kıbrıs’taki seçimler güneyde bir rota değişikliğine yol açar mı? Papadopoulos’un sert tavrının basının çoğunluğu tarafından da desteklenmesi bu konuda endişelere yol açıyor.”


Gazete, “Küçük adımlar atmanın zamanı artık geldi” önerisiyle, “Avrupa’nın Rumlar’ın direnişine karşı Kıbrıs Türkleri ile olan ilişkilerini normale çevirmesi gereklidir. Bununla Nobel Barış Ödülü kazanılmaz ama barıştan bir pay hak eden insanlara yardım edilmiş olur” yorumunu yaptı.

677510cookie-check‘Seçimleri asıl Papadopulos kaybetti’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.