Seka direnişçilerine, polis operasyonu

Operasyon sırasında arbede çıktı. Çok sayıda kişi yaralandı, çatıdan düşerek ayağı kırılan bir işçi hastaneye kaldırıldı.


27 Ocak’tan itibaren geçerli olmak üzere Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kapatma kararı aldığı, ancak Selülöz-İş Sendikası’nın yürütmenin durdurulması istemiyle Ankara Dokuzuncu İdare Mahekmesi’ne başvurması nedeniyle geciken tahliye işleminde bu akşam düğmeye basıldı.


Kurban Bayramı arefesinden bu yana fabrikada protesto eylemi yapan 734 işçinin tesislerden çıkarılması için yaklaşık 500 polis, saat 17.00’de SEKA önüne geldi. Polisler gelmeden kısa süre önce CHP Kocaeli milletvekilleri Sefa Sirmen ve İzzet Çetin de tesislere geldi.


İşçiler kendilerini makinelere zincirledi Operasyon yapılacağını öğrenen SEKA’daki 734 işçi kendilerini Mekanik Atölyesi’ne hapsedip makinelere zincirledi. Atölyenin kapısı da işçiler tarafından içerden kaynak yapıldı.


SEKA’nın tahliyesi için operasyon hazırlıklarını tamamlayan Çevik Kuvvet ekipleri, saat 17.15 sıralarında hem genel müdürlük hem de fabrika kapısından içeri girmeye başladı. Kendilerini mekanik atölyesine kilitleyen işçilere destek veren eşleri ve çocuklarıyla bazı sendika yöneticileri polislere engel olmaya çalışınca arbede çıktı.


Çığlık atan kadınlar ve çocuklar yerlerde sürüklenirken, yaralananlar oldu. Bu sırada fabrika çatısından düşen Birinci Kağıt Ünitesi işçilerinden Tarık Kılıçkaya’nın sağ ayağı bilekten kırıldı. Kılıçkaya, hastaneye kaldırıldı.


CHP’Lİ MİLLETVEKİLİ VALİ İLE GÖRÜŞTÜ
CHP Kocaeli Milletvekili İzzet Çetin, SEKA İzmit Fabrikası’nın bahçesine panzerlerle giren polisin, işyerinden çıkmamakta direnen işçilere müdahale etmeyeceğini bildirdi.


Kocaeli Valisi Erdal Ata ile görüşen ve tekrar fabrikaya gelen İzzet Çetin, ailelere hitaben yaptığı konuşmada, ”Polis fabrikadan çıkacak, herhangi bir müdahale olmayacak” dedi.
Çetin’in bu açıklamasını sevinç gösterileriyle karşılayan işçi aileleri, tekrar bahçe içindeki yemekhaneye girdiler.


EYLEM DEVAM EDECEK
Selüloz-İş Sendikası Genel Başkanı Ergin Alşan, SEKA İzmit fabrikasındaki eylemlerini undan sonra tesisin atölye kısmında devam ettireceklerini bildirdi.


Alşan, yaptığı açıklamada, eylemi, yemekhanede olduğu gibi olgunluk içerisinde atölyede devam ettireceklerini söyledi. Alşan, ”Artık yürüyüp kapıya gitmek yok. Yemekhanedeki olgunluğumuzu burada da devam ettireceğiz. Yargı sürecinde ilk raundu biz kazanmıştık. Ancak üçüncü raundda durdurma kararını reddedip olayı aleyhimize çevirdiler” dedi.


Türk-İş Mali Sekreteri Ergun Atalay da eylemin 31. günü polisin aldığı talimatla işçileri çıkartmak istediğini ifade etti. Atalay, bazı milletvekillerinin girişimleri sonucu bu saatten itibaren İçişleri Bakanlığı’ndan işçilere müdahale olmayacağı garantisinin alındığını söyledi.
Bu arada polis ekipleri, fabrika bahçesindeki barikatı kaldırdı ve fabrikadan ayrılmaya başladı. Polislerin araçlara binmesi sırasında yemekhanede bulunan işçilerin aileleri polisleri alkışladı. (İHA)
 

1019030cookie-checkSeka direnişçilerine, polis operasyonu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.