‘Seks işçileri her kesimden şiddet görüyor’

Türk Toplumunda Demokrasinin Korunması ve İnsan Haklarının Geliştirilmesi Konusunda Toplumsal Aktörlerin İşbirliği” projesi kapsamında, seks işçilerinin maruz kaldığı şiddeti ortaya koyan araştırma, İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı (İKGV) ve Kadıköy Belediyesi’nin, Türkiye Sakatlar Derneği İstanbul Şubesi ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nın (KEDV) ortak çalışmasıyla sonuçlandırıldı.


İKGV Eğitim Danışmanı Filiz Sasaoğlu’nun hazırladığı “Seks İşçilerinin İnsan Hakları*”araştırmasıyla, seks işçilerinin, toplumun her kesiminden gördüğü şiddet, ayrımcılık ve sömürü belgeleniyor.


İKGV Proje Koordinatörü Dr. Muhtar Çokar ve İKGV Eğitim Danışmanı Filiz Sasaoğlu’nun açıkladığı araştırma, seks işçilerinin de hazır bulunduğu toplantıda açıkladı.


Çokar, “Genelevler kapatılırsa ne olur?” sorusunun cevabı olan sonuçları medya ve kamuoyu ile paylaşmak istediklerini belirterek; “Genelevler kapatılırsa fuhuş sokağa daha yoğun yansır, korunmasız cinsel ilişki HIV/AIDS yayılımını tetikler ve toplum sağlığını daha geniş çapta tehdit etmeye başlar” dedi.


İKGV’nin saha araştırma tekniği ile vardığı sonuçlarda, seks işçilerinin yasal düzenleme istedikleri ortaya çıktı.


Bu taleplerini araştırmanın açıklandığı toplantıda da dile getiren seks işçileri güvenlik koşullarının yaratılmasını, kendilerine bir yer ayrılmasını ve mümkünse başka iş alternatifleri sunulmasını istediler.


Kadıköy’de özellikle Bağdat Caddesi, Bostancı ve Küçükyalı bölgelerindeki 50 seks işçisi üzerinde yapılan araştırmaya katılan seks işçileri, az eğitimli olmaları ve cinsel yönelimleri nedeniyle çalıştıkları yerlerde dışlandıklarını söylüyorlar.


Seks işçileri ayrıca, başka iş bulma şanslarının olmadığını da dile getiriyor.


“Seks İşçilerinin İnsan Hakları” araştırmasından çıkan sonuçlar şöyle:


* Müşterilerinden ve güvenlik güçlerinden gördükleri şiddet üzerine, toplumun kendilerine bakış açıları gereği yasal haklarını kullanamıyorlar. İnsan hakları ihlali olarak tanımlanan bu durum, güvenlik güçlerinin meslek içi eğitimlerinde bilgilendirilmesi yoluyla aşılabiliyor.


* Seks işçilerinin en büyük beklentisi, durumlarının yasal düzenlemelerle değiştirilmesi ve seks işçiliği için güvenli bir ortam sağlanması


* Seks işçilerinden bir kısmı, kendilerine sunulan alternatif iş olanaklarını değerlendireceklerine ve yaptıkları işi sürdürmek istemediklerine dikkat çekiyorlar.


* Toplum tarafından aşağılanma ve dışlanma nedeniyle psikolojik sorunlar yaşayan seks işçileri, geçim sıkıntısı ve can güvenliği kaygılarının da eklenmesiyle bu sorunlarının ağırlaştığını ifade ediyorlar. Sağlık sorunları, daha çok fiziksel şiddete maruz kalmalarından ve olumsuz hava koşullarından kaynaklanıyor.


* Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma yöntemleri, daha çok müşterilerinin tercihlerine göre değişiyor.


* Seks işçileri, yasal olarak düzenlenmiş bir ortamda çalışmalarının, hem kendilerini hem de müşterilerini HIV/AIDS gibi hastalıklardan koruyacağı görüşünde birleşiyorlar.


Seks işçileri ayrıca, güvenli çalışma alanlarının belirlenmesinin vatandaşlık ve insan haklarından yararlanmalarını sağlayacağını, toplumdan, müşterilerden ve polisten gördükleri şiddeti azaltacağına inanıyorlar.(AD)


* “Seks İşçilerinin İnsan Hakları” Araştırma raporunun tamamını görmek için tıklayınız.


 


 

1027430cookie-check‘Seks işçileri her kesimden şiddet görüyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.