Seçmen sandıkta Ahmedinejad’ı tartacak

İran’da yarın yapılacak genel seçim, İngiltere basınında da öne çıkan konular arasında yer aldı…

“Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad bu seçimden daha güçlenmiş olarak mı, yoksa 2009’da yeniden cumhurbaşkanı seçilme şansını yitirmiş olarak mı çıkacak?” sorusuna yanıt arayan The Times’a göre seçim yarışı, reformcular ile muhafazakarlar arasında olmayacak…

Gazetenin yorumu şöyle:

“Dinci güçler bunun önlemini alıp, en az 1700 reformcu ismin adaylığını reddetti zaten. Ayrıca muhafazakarların cezalandırılmasına hız verip, özgürlükçü olarak tanımlanabilecek her türlü yayın organını kapattılar.

Batı’nın İran ile ilgili kaygıları da konuşulmuyor seçim öncesinde. Hatta ülkenin içinde bulunduğu ekonomik zorluklar da. Zira her türlü kampanya faaliyeti yasaklanmış durumda.

Ancak yönetim ile ilgili ciddi bir huzursuzluk söz konusu ve halk bunu dile getirmek için elindeki tek silahı kullanıp sandığa gitmemeyi tercih edebilir.”

Ahmedinejad’ın kamu harcamaları, vaat ettiği gibi yoksullara bir fayda sağlamadı, gençlerin işsizlik sorununa çare olamadı. Bunun yerine enflasyon yükselişe geçti. İranlılar, dünyanın dördüncü büyük üreticisi oldukları petrolün, ülkelerinde karneyle satılmasına öfkeliler.

Ayrıca özellikle gençler, nükleer faaliyetlerdeki ısrarı nedeniyle ülkelerinin uluslararası toplum tarafından yalnızlaştırılmasına içerliyor.”

Dünya İran’ı bünyesine dahil etmek istiyor ve İranlıların çoğu da bu ideali paylaşıyor. Seçim sonucu, Tahran’ın bu yönde harekete geçmesi için daha ne kadar beklemek gerektiğine ilişkin bir ipucu verebilir.”

MUHAFAZAKARLAR İÇİNDEKİ BÖLÜNME

Times gibi Daily Telegraph da, İran halkının tepkisini sandığa gitmeyerek gösterebileceği görüşünde. Ancak, “Tahran yönetiminin geleceğini asıl belirleyecek olan, muhafazakar kanat içindeki bölünme” diyen gazete şöyle devam etti:

“Muhafazakarlar sayısal üstünlüğe sahip. Ancak bu üstünlüğün yansıttığından çok daha ilginç bir sonuç çıkabilir ortaya. Bunun sebebi, muhafazakarların da kendi içlerinde bölünmüş olması.

Bir yandan ekonomiyi ihmal ederken, öte yandan Batı ile çatışmayı seçen Mahmud Ahmedinejad’ın taraftarları ve muhalifleri. Eğer parlamento seçimlerinden Ahmedinejad’ın tarzını yanlış bulanlar galip çıkarsa, Cumhurbaşkanı’nın 2009’da yeniden seçilme umutları suya düşebilir.”

1168570cookie-checkSeçmen sandıkta Ahmedinejad’ı tartacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.