Seçmenden Blair’e: ABD’nin karşısına dikil!

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetesi The Guardian’ın manşetini kamu oyu yoklamalarına göre seçmenin Başbakan Bush’tan ABD’nin karşısına dikilmesini istediği görüşüne ayırdı.


İngiltere Başbakanı Tony Blair’in, ABD yönetimi gibi Lübnan’da derhal ateşkes ilan edilmesine soğuk yaklaşması ülkesinde büyük tepki çekmişti.


The Guardian ve ICM şirketince ortaklaşa yaptığı kamu oyu araştırmasında İngiltere Başbakanı’nın ABD’nin kuyruğuna takılan bir politika izlediği ortaya çıktı. ICM, 21-23 Temmuz arasında telefonla yaptığı araştırmada 18 yaş üstü 1001 kişiye sorular yöneltti.


Kamuoyu araştırmasına katılanların yüzde 63’ü Başbakan Blair’in ülkesini Beyaz Saray’a çok yakın tuttuğunu ve ancak yüzde 30’u da İngiltere’nin ABD ile ikili ilişkisinden memnun olduğunu açıkladı.


Başbakan Blair’in lideri olduğu İşçi Partisi’nin yüzde 54’ü ABD ile ikili ilişkilerde yanlış hesap yapıldığına inanıyor. Bu oran ana muhalefet partisi Muhafazakarlarda yüzde 68, Liberal Demokratlar’da ise yüzde 83 oranında…


ICM’in sorularını yanıtlayanların yüzde 61’i İsrail’in orantısız güç kullandığı ve bölgeyi tehdit ettiğine inanıyor. Yalnızca yüzde 22’si İsrail’in operasyonunu onaylıyor.


BLAİR: BEN DE ÜZÜLÜYORUM AMA…


Başbakan Blair ise dünkü konferansta dış politikasına yönelik kamuoyundaki tepkileri yanıtlayarak Lübnan’da yaşanan drama karşı üzüntü duyduğunu söyledi. Blair, “Birazcık duyarlılığı olan şiddetin durması gerektiğinde durmasını ister. Ama eğer duracaksa bu iki tarafta da durdurulmalı…” diyerek yine İsrail saldırısını haklı gösteren bir konuşma yaptı.


Gazetenin görüş aldığı adı belirtilmeyen üst düzey bir yetkili de Başbakan’ın herkes gibi olup bitene üzüldüğünü yalnız işi gereği bir yol arayışında olduğunu söyledi.


SİLAH AMBARGOSU’NA ÇAĞRI


İngiltere’nin bir başka ciddi ulusal gazetesi The Independen de iç sayfalarındaki bir haberinde “İsrail’e silah ambargosu çağrısı” yaptı.


Gazete, İngiltere’den İsrail’e silah satışının geçen yıl 2004’e oranla iki kattan fazla arttığının ortaya çıktığını okurlarına duyurdu.


İngiltere’de Liberal Demokrat Parti lideri Sir Menzies Campbell, İsrail’e silah satışının askıya alınmasını istemişti. Independent ise haberini, Başbakan Tony Blair’in dün Campbell’ı yanıtlarken “Liberal Demokratları önerdiği şey hakkında herhangi bir yorum yapmayacağım” demekle yetindi.

792990cookie-checkSeçmenden Blair’e: ABD’nin karşısına dikil!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.