‘Sen İnsan Değilsin, Olamazsın!’

Antalya-Korkuteli’nin meyve bahçeleriyle ünlü Sülekler köyünde projelendirilen nehir tipi hidroelektrik santrali (HES) için köye gelen özel şirket yetkilileriyle köylüler arasında arbede yaşandı. Muhtar Kerim Doğan’la tartışan şirket yetkilisinin, Doğan’a ‘sen insan değilsin’ şeklindeki sözleri, tartışmayı karakolda noktaladı.

ŞİRKET YETKİLİSİNDEN MUHTAR’A:‘SEN İNSAN DEĞİLSİN!’

HES tartışmaları bitmek bilmiyor. Önceki gün Korkuteli’nin Sülekler köyünde kurulması planlanan HES için ölçüm yapmaya gelen Değirmen Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ adındaki şirket yetkililerine köylüler tepki gösterdi. Köylülerin tepkisi üzerine Sülekler Muhtarı Kerim Doğan da olay yerine gelerek duruma müdahale etti. Doğan, şirket yetkililerine köyde HES yapılmasını istemediklerini belirtti. Muhtar Doğan, tartışma sırasında şirket yetkililerinin kendisine ‘sen insan değilsin, olamazsın’ şeklinde hakaret ettiklerini öne sürerek davacı olacaklarını söyledi. Ardından şirket yetkilileri de Muhtar Doğan’dan şikâyetçi oldular. Köy Muhtarı Kerim Doğan, azalar Orhan Günay, Erhan Çıragöz, Ünal Yalçın ve Ahmet Horzum ile Sülekler Sulama Kooperatifi Başkanı Durmuş Ünver Jandarma tarafından karakola çağrılarak ifadelerine başvuruldu. Muhtar Doğan’ın jandarma tarafından gözaltına alındığını düşünen 200’e yakın köylü karakola giderek muhtara destek olduklarını bildirdiler. Muhtarın gözaltınsa alınmadığını öğrenen kalabalık daha sonra olaysız şekilde dağıldı.

‘BİZE ELEKTRİK DEĞİL SU LAZIM!’

Köylerinin tek geçim kaynağının meyvecilik olduğunu anlatan Muhtar Doğan, bölgenin tek su kaynağı olan Azap Deresi’nde HES yapımına karşı olduklarını belirterek, “bize elektrik değil, su lazım” diye konuştu. Doğan, şirket yetkililerinin köylerinin geçmişten gelen su kullanım hakkını hiçe sayarak Azap Deresi’ne HES yapmak istediğini ancak kendilerinin de yaptırmamaya karalı olduklarını dile getirdi. Doğan, henüz inşaatı başlamamış olan HES’le ilgili hukuki süreci başlattıklarını da sözlerine ekledi.

‘BAKANLIK DEĞİL, KÖYLÜ KORUYOR’

Sülekler köyünde yapılması planlanan HES için ilgili şirketin yöre halkını sürekli gerdiğini öne süren Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz, Sülekler’de yapılacak HES ile birlikte köyün yok olacağını iddia ederek, “Çevre ve Orman Bakanlığı’nın koruması gereken dereleri Sülekler köylüleri koruyor. Halk bunun için jandarmalık oluyor” açıklamasında bulundu. Sülekler köylülerinin yanında olacaklarını belirten Gündüz, olayın ardından köye giderek konuyla ilgili bir değerlendirme yapacaklarını da sözlerine ekledi.

FOTOĞRAF: Geçen ay Sülekler’de yapılan HES karşıtı eyleme ait görüntülerdir.

1506780cookie-check‘Sen İnsan Değilsin, Olamazsın!’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.