Sendikalar Türkiye’de bölünüyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının her yıl memur sendikalarına ilişkin yayımladığı istatistikler, üyeleri adına birlikte hareket etmeleri beklenen sendikalarda bunun aksine bir eğilimin hakim olduğunu ortaya koyuyor.


Bakanlığın 2002 verilerine göre, 11 hizmet kolunda Türkiye Kamu-Sen, KESK, Memur-Sen, BASK, USEK, Demokrat Kamu-Sen olmak üzere 6 memur konfederasyonu bulunuyordu. Bu yıla kadar USEK ve Demokrat Kamu-Sen faaliyetlerine son verirken, Hür Kamu-Sen, Hak-Sen ve Birleşik Kamu-Sen’in kurulmasıyla konfederasyon sayısı 7’ye yükseldi.


Aynı dönemde memur sendikası sayısındaki artış ise daha fazla oldu. 2002’de toplam 46 memur sendikası bulunurken 2008’de bu sayı 74’e ulaştı. Memur sendikası sayısı 28 yeni sendikanın kurulmasıyla 6 yılda yaklaşık yüzde 61 arttı.


Öte yandan, sendikalı memur sayısındaki artış oranı, sendika sayısındaki artış oranını yakalayamadı. 2002’de 650 bin 770 olan sendikalı memur sayısı 2008’de 930 bin 397’ye ulaştı. Bu dönemde sendikalı memur sayısındaki artış yüzde 43 oldu.


Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, son dönemde dünyada sosyal dengeyi sağlamak adına güçlü sivil toplum oluşturulmaya çalışıldığını, bunun için sendikaların, sivil toplum örgütlerinin birleşme eğilimine girdiklerini söyledi.


Özellikle 1960’tan sonra sendikaların özünden çıktığını savunan Akyıldız, buna karşın memur sendikalarının kurulmasıyla yeni bir imkan ve zemin doğduğunu ifade etti. Sendikal hareketteki dağınıklık karşısında memnuniyetsizliğini belirten Akyıldız, şunları kaydetti:


”Yasadaki bir takım önleyici tedbirlerin de kaldırılmasıyla mantar gibi sendikalar kurulmaya başlandı. Hedefi olmayanlar, sendikacılığı kullanmak isteyenler de sendikacılık yapıyor. Bu, sancılı dönemde kabul edilebilir ama tedbir alınmalı.”


KESK Genel Başkanı Sami Evren, güçlü sendikal örgütlenmeleri engellemek için işverenlerin değişik girişimlerle emek hareketini bölmeye çalıştıklarını savunarak, ”Sendikaların sayılarının çok olmasının nedenlerinden biri budur. Böylece işverenin sözünü dinletebileceği sendikalar üretiliyor, kontrollü sendikalar yaratılıyor” dedi.


BASK Genel Başkanı Resul Akay da şunları kaydetti:


”Sendikalar birbirini rakip görüp rekabet etmek yerine, emek ve hak mücadelesi vermeli. Kişisel ikballerini tatmin etmek isteyenler var. Siyasete girmek, şöhretini, maddi imkanlarını artırmak için de sendika kuranlar var. Kişisel ikbal peşinde koşmuş olsak zamanında başkalarına biat eder, bunu katlayabilirdik.


Türkiye Kamu-Sen’de ayrışma noktamız siyasal sendikacılığın son bulup, belli bir siyasal hareketten ayrılınmasıydı.”

1067590cookie-checkSendikalar Türkiye’de bölünüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.