“Sendikalara saldırı demokrasiye saldırıdır”

The Guardian yazarı Seumas Milne, İngiltere gündeminin önemli maddelerinden, yaklaşan British Airways grevi ve siyasetçiler ile medyanın greve karşı tutumuyla ilgili bir yazı kaleme aldı. “Sendikalara saldırmak demokrasinin kendisine saldırmaktır” başlıklı makaleden öne çıkan satırlar şöyle:

“British Airways çalışanlarına kara çalma ve Unite sendikasını siyasetteki yabancı bir güç gibi şeytanileştirme, en temel temsil hakkını tanımamaktır. Daily Mail gazetesi sendikanın “kızıl baronları”ndan söz ediyor. Sun gazetesinde 1milyon 600 bin üyesi olan Unite sendikasını, sendikal hareketin ‘terörist kanadı’ olarak tasvir ediliyor.

Fakat, yeni İşçi Partisi’nin iktidarındaki günlük yaşama azıcık dikkatle bakan biri, siyaseti yönlendirenin sendikacılar değil, bankacılar ve işadamları olduğunu görür. Üstelik hepimiz için vahim sonuçları olan bir yönlendirme bu.

Sendikaların iktidardaki İşçi Partisi’ne yaptıkları bağışlarla, emlak kredi şirketlerinin ve casino işletmecilerinin muhafazakârların seçim kampanyasına yaptığı bağışları birbirine eşmiş gibi göstermek tümüyle saçmalık. Sendikalar elitlerin yönetim kademesinde oluşturduğu zinciri kırmanın ve siyasette temsil hakkını genişletmenin vazgeçilmez bir aracıdır.”

Financial Times gazetesinde aynı konuyla ilgili olarak yer alan bir değerlendirmede ise, greve gitmeye hazırlanan sendikanın dostu başbakanı dinlemesi gerektiğini savunuyor.

Gazeteye göre, British Airways yönetimi greve çıkmaya hazırlanan çalışanlar karşısında sert bir tutum takınmakta haklı. Unite sendikası bu savaşı kazanamayacak. Sendikanın elindeki tek şans ise direnerek karşı tarafa zarar vermek.

830280cookie-check“Sendikalara saldırı demokrasiye saldırıdır”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.