Sendikalardan ‘beyaz bayrak’

Konfederasyonların KESK Genel Merkezi’nde düzenlediği toplantıda, Tekel işçilerinin durumu ve bundan sonra yapılacaklar değerlendirildi.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, toplantının ardından yaptığı açıklamada, sorunun çözümü için Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’dan randevu istenmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.

İŞÇİ VE MEMUR KONFEDERASYONLARININ ORTAK AÇIKLAMASI

İşçi ve memur konfederasyonları başkanları, Tekel işçilerinin sorununun çözümü konusundaki taleplerinin kabul edilmemesi halinde eylem biçimi ve tarihi de dahil olmak üzere değerlendirme yapmak için 12 Şubatta tekrar bir araya gelecek.

Konfederasyonların aldığı ortak kararı Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu açıkladı.

Kumlu, toplantıda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ”Sendikaların aidat için bu mücadeleyi yürüttüğüne” ilişkin yaklaşımı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in ”İşçilerin rızasına rağmen sendikanın uzlaşmayı engellediği” yönündeki yaklaşımlarının gerçeği yansıtmadığı tespitinin yapıldığını söyledi.

Mustafa Kumlu, toplantıda ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ”Tekel ile ilgili son noktayı koyduk” yaklaşımının toplumsal vicdanda karşılığının olmadığı tespitinden hareketle sorun çözülmedikçe konunun toplantıya katılan konfederasyonların gündeminde olmaya devam edeceği konusunda görüş birliğine varıldığını bildirdi.

Tekel işçilerinin eylemine destek vermek amacıyla bundan sonra neler yapılabileceğini konuştuklarını ifade eden Kumlu, şunları kaydetti:

”Bu çerçevede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan randevu talep edilmesine, konfederasyon hukukçularının bir araya gelerek konuyla ilgili bir çalışma başlatılmasına, uluslararası işçi konfederasyonları düzeyinde Tekel işçileriyle dayanışmanın artırılması için çaba gösterilmesi konusunda girişimde bulunulmasına karar verilmiştir.

Toplantıda bütün uzlaşma gayretine rağmen taleplerimizin haksız olduğu konusundaki kanaat sürdürüldüğü takdirde çok daha etkin ve yaygın bir eylemi gerçekleştirme kararlılığı dile getirilmiş, bu çerçevede altı konfederasyon başkanı, ortak eylem biçimi ve tarihi de dahil olmak üzere değerlendirme yapmak için 12 Şubat 2010 tarihinde saat 10.00’da Türkiye Kamu-Sen Genel Merkezi’nde bir araya gelinmesini kararlaştırmıştır.”

Kumlu, basın mensuplarının soruları üzerine, Perşembe günü 81 ilde gerçekleştirilen ”çalışmama hakkını kullanma” eyleminin ufak tefek eksikliklerine rağmen başarılı olduğunu söyledi. Kumlu, Memur-Sen’in eylem kararından çekildiği yönündeki değerlendirmeler üzerine çekilmenin söz konusu olmadığını, toplantıya da katılan Memur-Sen’in yanlarında olduğunu belirtti.

Kumlu, eylem kararına uymadığı gerekçesiyle iki konfederasyona tepki gösterildiğinin belirtilmesi üzerine, ”Böyle bir durum yok. Burada altı konfederasyon birlikteyiz” dedi.

Eyleme ilişkin eksiklikleri değerlendirdiklerini belirten Kumlu, bundan sonra bu eksikliklerin olmayacağını vurguladı.
Mustafa Kumlu, 12 Şubattaki toplantıdan çıkabilecek eylem kararının daha kapsamlı olacağını söyledi.

1233230cookie-checkSendikalardan ‘beyaz bayrak’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.