Sert erkekler dans etmezler

Açık Gazete’nin en sevdiğim yeri “Köşe Yazarları” bölümü. Orada yazan arkadaşların hemen hemen hepsinin yazılarını severek okuyorum. Sibel Bengü, Birol Ertan, Mete Karakaş, Filiz Tosyalı, Yusuf Yavuz ve yeni yazmaya başlayan İzzettin İçin ve Hakan Topuzoğlu’nun yazılarını sizlere de öneririm.


Sibel Bengü ve İzzettin İçin son yazılarında yalnızlığı anlatmış. Siirt’ten yazan İzzettin İçin’in yalnızlığı ise erkeklere özel. Onların yalnızken ağlamalarının nedenini adeta isyan ederek sorguluyor ve “Kalabalıkta yalnızlık çekenler… Bazı şeyleri, kimseyle paylaşamayanlar… Her şeye rağmen, devamlı tebessüm edenler… Onlar, yalnız iken, ağlar… Fakat onlar, hep yalnızdır… Onlar, ‘erkekler ağlamaz’ ile yetişmiştir. Ama, YETER…! Erkekler ağlasın artık…” diyor yazısında..


Bu yazı bana eski bir yazımı hatırlattı. O yıllarda televizyonlarda sulu gözlü erkek görmek
çok yaygındı.Hangi kanalı açsam maço olarak bildiğimiz erkekler hüngür hüngür ağlıyordu. İbrahim Tatlıses o dönemlerde derin bir depresyondaydı örneğin!..


Ben bu erkekleri biz kadınların yarattığını yazmıştım o zamanlar. “Erkekler de ağlar” diye diye sulu gözlü adamları etrafımıza doldurduk. Ağlamak gibi insani bir duygunun sadece kadınlara aitmiş gibi gösterilmesi sonucunda erkekler bu rahatlatıcı sulu damlalardan uzun yıllar mahrum kalmıştı.


Biz, “Neden sadece kadınlar ağlıyor?” diye sorgulamaya başladığımız zaman işin içinden
çıkamadık ve her zaman yaptığımız gibi kendimizi haklı bulduk. Bu yüzden erkeklere, “Lütfen siz de bol bol ağlayın. Çünkü biz duygularını gizlemeyen erkekleri severiz” gibilerinden mesajlar gönderdik.


Dedik ki, “Kadınlar kendine benzeyen erkekleri sever. Onları kendine daha yakın hisseder. Hem kadınların acıma duygusu fazladır. Bir kadın gözyaşına dayanamaz. Hele bir ağlayın, göreceksiniz hayatınız nasıl değişecek.” Zavallı erkekler şimdi hüngür hüngür ağlıyor ama, hayatlarında olumlu anlamda bir şey değişmedi.


Elbette kadınlar “Ağlamak sadece kadınların tekelinde değildir” konusunda haklıydı. Çünkü ağlamak insani bir duygudur. Zaten her kadın ağlar diye bir kural yok; bazıları ağlar, bazıları da ağlayamaz. Tıpkı erkeklerin bazılarının ağlayıp bazılarının ağlayamadığı gibi.


Şimdi, “ağlamak” gibi insani bir duyguyla ilgili ne gibi bir sorun yazacaksın?” diye sorabilirsiniz. Benim derdim ağlayanlarla değil, ulu orta ağlayarak prim toplamaya çalışanlarla.


Televizyonda sadece müzik yayınlayan Türk kanallarından birini yarım saat izleyin de görün. Ağlayan ağlayana…


Hani hatanın neresinden dönülse kardır derler ya, sanırım ben de hatamı kabul etmek zorundayım. Eskiden ben de erkeklerin ağlamasından yanaydım ama, şimdi aynı şekilde düşünsem bile aynı dille konuşmuyorum. Çünkü ekranda durmadan salya sümük, kötü bir aksanla bağıra çağıra yalvarıp üstünü başını paralayan, kendini oradan oraya vurup yerlere atan erkekleri görünce tüylerim diken diken oluyor. Acaba bu adamlar bizim yazılarımızı okuyup da mı bu hale geldi diye düşünmeden edemiyorum.


İşin kötüsü bu ağlak edebiyatla ve de yanık gırtlakla prim yapmaya çalışanların çoğu Yılmaz Güney gibi giyinip, onun gibi pozlar vermeye çalışıyorlar. Yani kendilerine örnek aldıkları kişi “sert erkek” Yılmaz Güney. Güler misiniz, yoksa ağlar mısınız, siz karar verin.


Kadınlar kendileri gibi davranan erkekleri severler ama, işin dozu kaçtı mı fena. Çünkü her kadın sonunda daha güçlü bir erkeği hayal eder. Kadının gözünde saygınızı kaybettiğiniz anda ondan fazla bir şey beklemeyin. Çünkü onun acıma duygusunun da bir limiti vardır.


Tamam, “Sert erkekler dans etmez” kuralı vardır ve biz kadınlar maçolardan sıkıldığımız için erkeklere “Hadi biraz dans edin” diye çağrı yapmış olabiliriz; ama kasap havasına katılmak başkadır, zenne gibi oynamak başka. Bilmem anlatabildim mi?


Ben aslında “Her şeye rağmen İstanbul” yazımdan sonra İstanbullaştıramadıklarımız hakkında bir yazı yazacaktım ama İzzettin İçin’in “Erkekler Ağlamaz” yazısı bana bu eski yazımı hatırlattı. İstanbullaştıramadıklarımız bir başka bahara kaldı!..


 


*Yazarın diğer çalışmaları için www.birsenaltiner.com


 

668060cookie-checkSert erkekler dans etmezler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.