Seyahat acentalarının batışı, korkuttu

Avrupa seyahat endüstrisi pazarının Almanya’dan sonra en büyük ikinci merkezi olan  İngiltere’de hükümetin Irak savaşında ABD’nin yanında yer alması ile turizmde içine girilen kriz aşılamıyor.


Hergün biraz daha ağırlaşan kriz seyahat acentalarının iflasına neden oluyor.
Ağustos ayında Travelscene’nin iflasının ardından, Eylül ayında Golden Sun’ın iflas etmesi kriz endişelerini artırıyor.


Paket seyahati satışlarında son yıllarda payı gerileyen seyahat acentaları, mali durumların iyileşmemesi durumunda kış dönemi sonuna kadar daha fazla iflasların yaşanabileceği belirtiliyor.



ABD YANLISI POLİTİKA


Süreç İngiltere’nin Irak’ta ABD yanlısı politika izlemesi ile başladı


Acentaların mali yönden zor duruma girmeleri, 2003 yılında İngiliz hükümetinin Irak olayında ABD yanlısı politika izlemesi ile pazarda yaşanan daralmayla başladı
2004 yılı başlarında özellikle Yunanistan gibi destinasyonlarda otellere ödeme yapamayan acentalar hakkında davalar açılmış ve ilk iflas Travelscene’den gelmişti.


Travelscene’yi Eylül ayında Golden Sun’ın izlemesi sektörü rahatsız ederken, durumu değerlendiren uzmanlar, mali yapılarda görülen zayıflığın arkasında, tur operatörlerinin doğrudan satışlarının etkili olduğunu belirtiyorlar.


BÜYÜKLER DEVLEŞİYOR, KÜÇÜKLER ERİYOR


Seyahat acentalarının içine girdiği zor durum, bir araştırma ile de kendini gösterdi. İngiliz pazarında satılan paket seyahatlerden 1999 yılında yüzde 61 pay alan acenteler, 2003 yılında yüzde 49’lara kadar geriledi. Aynı dönemde tur operatörlerinin aldıkları paylar ise yüzde 19’dan yüzde 25’e çıktı.


KAPASİTE FAZLASI RİSKİ


İngiliz pazarındaki iflaslar ile birlikte geçmiş yıllarda yaşanan kapasite fazlası sorunu yeniden gündeme geldi. Son yıllarda hızlı gelişim gösteren, Mısır, Tunus, Bulgaristan ve Hırvatistan’a yönelik kapasitelerin gereğinden fazla artırıldığını belirten uzmanlar, bu artışın durdurulmaması durumunda, son dakika pazarının ateşleneceğini ve operatörlerin umdukları ciroları yakalayamayacağını ileri sürüyorlar. Bu gerilemenin de seyahat acentalarını vuracağını söyleyen uzmanlar, mali açıdan zorluklar içinde bulunulan bir dönemde, kapasitelerin bu denli artırılmasının riskleri büyüttüğüne işaret ediyor.



KÜÇÜLME PLANLARI


Öte yandan pazarda yalnızca seyahat acentaları değil, büyük tur operatörleri de zor durumda. TUI İngiltere, geçtiğimiz haftalarda 800 kadar çalışanını işten çıkarma planlarını açıklarken, diğer büyük gruplar da yeniden yapılanma süreçlerini hızla tamamlamaya çalışıyorlar. İki yıl önce pazardaki hedeflerinin büyük olduğunu açıklayan büyük gruplar, aradan geçen sürede umulanları elde edemeyince, küçülmeye başlamış, yeni markalarının yerine eskilerini yeniden kullanma kararı almıştı.



 

777040cookie-checkSeyahat acentalarının batışı, korkuttu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.