Sezai Temelli: Kürdistan demekle bu halk size oy vermez

HDP Eş Genel Başkanı Temelli, Binali Yıldırım’ın Diyarbakır’daki konuşmasında “Kürdistan” ifadesini kullanmasını “samimiyetsiz bir seçim taktiği” olarak değerlendirdi.

Binali Yıldırım’ın Diyarbakır’daki konuşmasını “samimiyetsiz” olarak değerlendiren HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Samimi değiller, bir yandan Kürdistan diyorlar, diğer taraftan Bitlis’te, Tatvan’da Kürtçe tabela kaldırıyorlar. Kürdistan demekle bu halk size oy vermez” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Batman’da yaptığı bayram ziyaretinde konuştu. Temelli, 31 Mart seçiminden önce AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Benim ülkemde Kürdistan yok” sözlerinin ardından AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın dün Diyarbakır’da “Atatürk’ün kurduğu Meclis’te Kürdistan mebusu da vardı” şeklindeki sözlerini ve 23 Haziran İstanbul seçimlerini Mezopotamya Ajansı’na değerlendirdi.

KÜRDİSTAN İFADESİ: SAMİMİYETSİZ
Diyarbakır’a 6 Haziran’da gelen Binali Yıldırım’ın “İstiklal mücadelesini başlatırken daha savaş yıllarında bile Ankara’da Büyük Millet Meclisi’ni toplayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün davet ettiği millet temsilcilerinin arasında Kürdistan mebusu da vardı” şeklindeki sözlerini değerlendiren Temelli, Yıldırım’ın Kürdistan’a dair söylemlerinin samimiyetsiz olduğunu ifade etti. Temelli, AKP’nin halklarla barışık olmayan bir iktidar olduğunu, kavramları ve değerleri de işine geldiği gibi kullandığını kaydetti. Temelli, “Günlük siyasetin içinde kendi siyasetlerine uygun olduğu sürece bazı söylemleri çok rahat kullanır. Kendi hesabına gelmediği zamanda bu söylemleri terk eder. Bu sözleri Yıldırım kullandı, daha önce Erdoğan da kullandı. Erdoğan yeri geldiğinde inkar da etti. Kaldı ki Kürdistan gerçeği çok net bilinen bir şey. 1921 Anayasası bu topraklarda yapılan en çoğulcu anayasadır. 72 milletin temsileyetini esas alan bir yaklaşım var. Velev ki bu anayasa olmasın, bir gerçeklik var. İnsanlar eşyayı adı ile çağırır. AKP bir yandan Kürdistan diyor diğer yandan ise Bitlis’te, Tatvan’da Kürtçe tabelaları kaldırıyor. Anadili yok sayıyor. Kürtçesi, Ermenicesi ile daha birçok halk bu topraklarda yaşıyor. Seçim hesapları üzerinden bugün onlara göre Kürt var ve bunun üzerinden bir dil oluşturuyorlar. Bugün Diyarbakır’da Kürdistan var diyorlar, yarın İstanbul’da Kürdistan yok diyebiliyorlar. Dediğimiz gibi samimiyetsiz ve tükenmiş bir siyasettir” değerlendirmesinde bulundu.

“AKP KÜRTLERİ SEÇİMDEN SEÇİME HATIRLIYOR”
AKP’nin Kürtleri seçimden seçime hatırladığını ifade eden Temelli, şunları söyledi: “Kürt meselesi bir kavşaktır. Türkiye’nin en temel meselesi Kürt meselesidir. Türkiye’de demokrasi sorunu, emek sorunu, ekonomik kriz yani tüm bunlar çözülecekse bu kavşaktan geçmek zorundasınız. Bunlar böyle iken çözümün de muhatapları vardır. Sayın Abdullah Öcalan ile açlık grevleri sonrası yapılan görüşme ile bu bir kez daha açığa çıkmıştır. Bunun nasıl çözüleceğinin tarihi bir geçmişi vardır. Bunları görmezden gelerek Kürtleri seçimden seçime hatırlamak AKP’nin alıştığımız taktiklerinden birisidir. Bunun kendi hesabına evirme telaşında olduğunu bütün çıplaklığı ile ortadır. Demokratik bir müzakere, demokratik bir açılım için ise AKP’ye değil demokratik bir ittifaka ihtiyacımız var.”

“17 YILDIR ALIŞTIĞIMIZ TAKTİKLER”
Cumhur İttifakı gibi şoven duygularla hareket eden ve halkları ötekileştiren söylemleri kullanan anlayışlar ile Türkiye’nin ilerleyemeyeceğine vurgu yapan Temelli, “Meseleye çözüm üretmeyen AKP aklı ile karşı karşıya kalıyoruz. 17 yıldır bu aklı iyice tanıyoruz. Bu söylemler de toplumun beklentilerine yönelik bir siyaset değil kendi iktidarını kotarmaya çalışan bir siyasettir. Artık herkes yolun sonuna gelindiğinin farkında” diye konuştu.

İSTANBUL SEÇİMİ
Temelli, Tatvan, Malazgirt, Viranşehir’de yapılan onca başvurunun kabul edilmemesinin hukuksuzluk tarihine geçtiğini belirtti. Temelli, hukuksuzların YSK marifeti ile hayata geçirildiğini belirterek, 23 Haziran’da sadece İBB başkanının belirlenmeyeceğine işaret etti. Temelli, şunları kaydetti: “Hukuksuzluğa Türkiye’nin her yerinden tepki oluştu. Gerekçeli kararlarda dahi bir şey olmadığını gördü herkes. Dolayısıyla bütün bu hukuksuzluğa karşı bir itiraz olacaktır. İstanbul seçimi bir referandum olacaktır. Demokrasi mi tekçi rejim mi? Demokrasi mi faşizm rejimi mi? İşte bu oylanacak. Erdoğan oylanacaktır. O yüzden telaşla Diyarbakır’a geliyorlar. Kürtleri keşfediyorlar! Samimi değiller bir yandan Kürdistan diyorlar, diğer taraftan Bitlis’te Van’da tabela kaldırıyorlar. Telaş sarmış dört bir yanlarını, Kürdistan’ı zikretmeleri bundan. İstanbul sonuçları rejimin gidişatını belirleyecektir.”

“HAFIZA ÇOK TAZEDİR”
AKP’nin düştüğü telaş ile birlikte Kürtleri homojen bir parti gibi düşünerek günlük siyasi taktikler deneyerek hareket ettiğini dile getiren Temelli, ülkede 25 milyon Kürt olduğunu ve bunların yarısının seçmen olduğunu söyledi. “Kürdistan demekle bu halk size oy vermez” diyen Temelli, “7 Haziran’ı hatırlayın o zaman daha rahat herkes Kürdistan diyordu. Görüşmeler vardı. Tüm bunlara rağmen halk HDP’yi destekledi. HDP seçmeni günlük siyasi tavır ile tercihlerini belirlemez. Nedeni de şudur, halk HDP’nin taban örgütü, yani en büyük örgütüdür. Bu halkın da hafızası çok tazedir. Afrin’de olanlar, Kobanê’de olanlar, Kürt kentlerinde yaşananlar belleklerde çok tazedir. Tüm bunlar tazeliğini koruyor. Toplumsal barış iktidar tarafından dinamitlendi” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

2305250cookie-checkSezai Temelli: Kürdistan demekle bu halk size oy vermez

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.