İshale bağlı bebek ölümleri arttı

Sağlık Bakanlığı, özellikle yaz aylarında bebek ve çocuklarda ishale bağlı ölümlerde büyük artış gözlendiğini belirterek aileleri uyardı.


Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Türkiye’de 0-5 yaş grubu bebek ve çocuk ölümlerinin önemli bir bölümünün, ishal hastalığından kaynaklandığı belirtildi.


Özellikle yaz aylarında ishale bağlı ölümlerde büyük artış gözlendiği vurgulanan açıklamada, bebek ve çocuklarda günde 3’ten fazla sulu dışkılamanın ishal kabul edildiği, ishalin ana belirtilerinin sulu dışkı ve kusma olduğu kaydedildi.


Bebeklerde ishal riskine karşı anne sütünün en önemli korunma faktörü olduğu kaydedilen açıklamada, annelerin bebeklerini doğar doğmaz emzirmeye başlaması, bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6. aydan sonra uygun ek besinlerle emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesinin, bebeklerde ishale bağlı ölümleri en aza indireceği bildirildi.


Bebek ve çocukların bakım ve beslenmesinde kişisel ve ev hijyeninin çok önemli olduğuna işaret edilen açıklamada, 6. aydan sonra ek gıda alan bebekler için kullanılan araç-gereçlerin temiz tutulması, el temizliğine özen gösterilmesi ve bebeklerin besinleri hazırlanırken kaynatılıp soğutulmuş içme suyu kullanılması istendi.


İshalin bebek ve çocuklarda aşırı su kaybına yol açtığı belirtilen açıklamada, ”Bebeklerinizi mutlaka sık sık emzirin. Şiddetli ishallerde, kaybedilen sıvı ve minerallerin yerine konması amacıyla, Ana Çocuk Sağlığı Merkezlerimizden ücretsiz alabileceğiniz tuz-şeker çözeltisini (ORS) evinizde bir litre suda eriterek bebeğinize içirin. Bu çözelti, normal sudan daha iyi emildiğinden vücudun sıvı ve mineral kaybını telafi etmesi daha etkili olmaktadır. Doktora danışmadan bebeğinize ishal kesici ilaç vermeyin. Çocuklarınıza her zaman verdiğinizden daha çok su verin ve onları kesinlikle aç bırakmayın. Pirinç, patates, ekmek, yağsız et, yoğurt, sebze-meyveleri, muz, elma ve havuç suyunu tercih edin. Yağlı besinlerden, çay, kola gibi çok şeker içeren içeceklerden kaçının”denildi.


 

721570cookie-checkİshale bağlı bebek ölümleri arttı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.