Silivri yine karıştı

Silivri’de savcının mütalaasını açıklamasının beklendiği Ergenekon davasının bugünkü duruşması öncesinde olaylar çıktı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, Silivri’de görülen Ergenekon davasının 276. duruşmasına eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, gazeteci Tuncay Özkan ve emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Hasan Iğsız’ın da aralarında bulunduğu 52 tutuklu sanık katıldı.

GATA’da tedavi gören Yüksek Askeri Şura üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli tuğgeneraller Veli Küçük ve Levent Ersöz ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in de aralarında bulunduğu 15 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi.

Tutuksuz yargılanan ”Odatv” davasının tutuklu sanığı Yalçın Küçük ile başka suçtan tutuklu olan Sami Hoştan ile tutuksuz yargılanan 17 kişi de duruşmada hazır bulundu.

Duruşmayı izlemek için çeşitli parti ve sivil toplum örgütü üyeleri, sabah erken saatlerden itibaren yerleşke önüne geldi.

Bölgede geniş güvenlik önlemi alan jandarma ekipleri, TEM Otoyolu ve E-5 Karayolu Silivri Cezaevi sapağında arama noktaları oluşturdu.

Aralarında CHP İstanbul il örgütü, İşçi Partisi, Türkiye Gençlik Birliği ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyelerinin de bulunduğu gruptakileri getiren otobüsler, yerleşke dışında bulunan alanlara park ettirildi.

Duruşma salonuna sanık yakınları, avukatlar ile gazetecilerin girişine izin verilirken, otobüsten inerek yürüyen vatandaşlar, kontrol noktası önünde beklemeye başladı.

TAZYİKLİ SUYLA MÜDAHALE

Bu sırada bazı sivil toplum örgütü yöneticileri gruptakilerden yerleşke yanında bulunan çadırlarda beklemelerini talep etti.

Gruptakiler, ”Mustafa Kemal’in Askerleriyiz”, ”Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek” sloganları atarak, alkışlı protestoda bulundu.

Bazı grup üyeleri, kimlik kontrolü yapılan kapının yanındaki emniyet barikatlarını devirdi. Çıkan arbedede yerleşkeye girmek isteyen gruptakilere, jandarma tazyikli su ile müdahale etti.

Gruptakilerinden bazılarının ellerindeki sopaları jandarmaya fırlatarak, diğer barikatları da yıkmak istedikleri görüldü. Arbede sırasında birçok vatandaş ezilme tehlikesi atlattı.

Yıkılan barikatları kaldıran jandarma ekiplerinin güvenlik önlemlerini arttırdığı gözlendi.

CHP’Lİ VEKİL AYAĞINI İNCİTTİ

Bu arada, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ile CHP Milletvekili Mahmut Tanal’ın içinde olduğu bir grup barikatları atlayarak geçmek istedi. Atladıktan sonra düşen Tanal, ayağını incitti.

Mahkeme önünde bekleyen sağlık ekipleri Mahmut Tanal’ı ambulansa taşıyarak ilk müdahaleyi yaptı.

Umut Oran ve diğer partililer barikattan atladıktan sonra duruşma salonuna doğru yürüdü.

HAKİMDEN UYARI

Duruşma başlamadan önce bir açıklama yapan Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, seyircilerden sessiz olmalarını, tepki gösterenlerin, disipline aykırı davrananların salondan çıkarılacağını söyledi.

Duruşmaya, CHP Genel Başkan Yardımcı Umut Oran ile İlhan Cihaner ve Musa Çam’ın da aralarında bulunduğu 14 CHP’li milletvekili de izleyici olarak katıldı.

Özese, dosyaya gelen cevabi yazıların okunacağını, bunların incelenmesi için süre vereceklerini, ayrıca tanık dinletme taleplerini değerlendireceklerini kaydetti.

Kritik duruşmada, sanıkların ardından avukatların yoklamasına geçildi.

BAŞBUĞ’UN AVUKATINDAN TALEP

Emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un avukatı İlkay Sezer, eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşener ile eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Metin Ataç, eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Atilla Işık ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aydoğan Babaoğlu’nun duruşmada tanık olarak dinlenilmelerini istedi.

SALON TIKLIM TIKLIM

Bu arada, duruşma salonunda izleyiciler ve basın mensupları için ayrılan bölüm tamamen doldu. İzlemek için gelen CHP’li milletvekilleri de basın mensuplarının bulunduğu bölüme alındı.

Ancak bu alanda da yer kalmaması nedeniyle bazı CHP’liler ile güvenlik güçleri arasında sözlü tartışmaların yaşandığı görüldü.

BALBAY: MATRUŞKAYA ÇEVİRDİLER

Sanıklardan CHP Milletvekili Mustafa Balbay da seyircilere hitaben ”4. Yargı Paketi’nden ne çıkacağını biliyorum. 5’inci Yargı Paketi çıkacak. Hukuku matruşkaya çevirdiler. Bunlara inanmayın” dedi.

ÖZKAN: VİCDANIN SEMBOLÜ OLUN

Tuncay Özkan da sol elini yumruk yaparak, ”Vicdansızlara vicdanın ne olduğunu siz öğretin. Vicdanın sembolü olun” diye izleyicilere seslendi.

1373900cookie-checkSilivri yine karıştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.