Sinemacılar da ‘Korsan’a savaş açtı

 Müzik sektörü, sektöre ağır darbe vuran korsan MP3’ler ve CD’lere karşı başlattığı mücadelede başarılı sonuçlar alırken, son yıllarda hızlı gelişimiyle dikkati çeken, ancak, benzer sorunları yaşayan Türk sinema endüstrisi de “korsan”a karşı savaş açtı.
SE-SAM Başkanı Yılmaz Atadeniz,  şubat ayında görev geldiği andan itibaren telif hakları ödemeden yayın yapanlara ve korsana karşı mücadeleye başladıklarını kaydetti.


“12 yıldır geç kalmış bir mücadeleye başladık” diyen Atadeniz, “Şimdi bütün hızımızla çalışmaya devam ediyoruz ve olumlu sonuçlar alıyoruz. Bünyemizde danışma ve denetim kurullarını kurduk. 3 ekibimiz araçlarla Türkiye’yi il il gezerek, yerel TV’lerdeki korsan yayınları tespit ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı da 81 ilin valiliklerine denetçilerimizin isimlerin bildirip, bize yardımcı olunmasını istedi” dedi.


Atadeniz, 135’den fazla yapımcı şirket üyeleri bulunduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:


“Filmler için yetki belgesi alıp, üyelerimiz adına korsanı takip ediyor ve gerekirse Cumhuriyet Savcılıklarına başvuruda bulunuyoruz. Özellikle Yerel TV’lerde çok sayıda film telif hakkı ödenmeden yayınlanıyor. İzmir’de, Konya’da, Adana’da, Tekirdağ’da, hemen her ilde sürekli yakalıyoruz ve işlem başlatıyoruz. Genellikle filmin yapımcısı ve yayınlayan arasında irtibat kurup, telif hakkının ödenmesini sağlıyoruz. Ancak, Adliyeye yansıyanlar da oluyor.”


MÜCADELE YURT DIŞINA DA UZANIYOR


Korsan yayınların ve dağıtımların yurt dışında da gerçekleştiğini ve buna karşı da mücadele ettiklerini belirten Atadeniz, şöyle devam etti:


“Almanya’da ismini şimdilik açıklamak istemediğimiz, her akşam 3 Türk filmi yayınlayan bir TV kanalı var. Buradaki durumla ilgili olarak yönetimden Metin Saner arkadaşımızı görevlendirdik. Almanya’da SE-SAM’ın denetçisi tayin edildi. Orada bir avukatla birlikte çalışıyor.”


Yurt dışında izinsiz yayınların ve kaset dağıtımlarının da yapıldığını anlatan Atadeniz, “Bir bakıyorsunuz Meksika’da, Avustralya’da filmlerimiz habersiz oynatılıyor, ABD’da vizyona giriyor. Kanada’dan tutun her yerde Türk filmlerinin CD olarak dağıtımı yapılıyor. Bunlara karşı da hukuki olarak mücadele ediyoruz.”

1046510cookie-checkSinemacılar da ‘Korsan’a savaş açtı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.