Sinemanın devleri Antalya’da buluşuyor

TÜRSAK ve AKSAV’ın işbirliğiyle, ve Real’in ana sponsorluğunda 19-28 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 44’üncü Antalya Altın Portakal Film Festivali, her zaman olduğu gibi bu yıl da dünyaca ünlü yıldızların ve sinema dünyasına damgasını vuran usta yönetmenlerin buluşma noktası olacak. 

Festival’in dünyaya açılan yüzü 3’üncü Uluslararası Avrasya Film Festivali,  “Onur Konuğu”  usta  yönetmen FRANCIS FORD COPPOLA’yla birlikte, ’Büyülü Gerçekçilik’ akımının beyazperdedeki öncü temsilcisi ünlü yönetmen Emir Kusturica ve Fransız Sineması’nın güzel yıldızı, 2007 yılında yönetmen olarak ikinci filmine imza atan Sophie Marceau’yu içeren bir yıldızlar topluluğunu ağırlamaya hazırlanıyor.  
 
Usta yönetmen Francis Ford Coppola, TÜRSAK ve Pamir Demirtaş’ın davetlisi olarak sinemaseverlerle Antalya’da buluşacak. 

Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı TÜRSAK ve seçkin Amerikan filmlerinin Türkiye dağıtımını  üstlenen Pinema Filmcilik’in sahibi Pamir Demirtaş’ın işbirliğiyle 3’üncü Avrasya Film Festivali’nin konuğu olarak ilk kez Türkiye’deki bir festivale katılacak olan FRANCIS FORD COPPOLA, festivalde Mirca Eliade’nin romanından uyarladığı “Youth Without Youth”un Türkiye ilk gösterimine katılacak ve Festival Onursal Başkanı Menderes Türel ile Festival Başkanı Engin Yiğitgil’in elinden Altın Portakal Onur Ödülü’nü alacak.
  
“ Büyülü Gerçekçilik”in beyazperdedeki öncüsü ünlü yönetmen Emir Kusturica  Altın Portakal için geliyor.

Avrupa sinemasının yetiştirdiği en yaratıcı auteur’lerden, “Büyülü Gerçekçilik” akımının sinemadaki öncü temsilcisi; karnavalesk üslubu, renkli karakterleri, zengin kompozisyonları, özgün öyküleri ve  yaşamın düşsel, şölensi yanına yaptığı vurguyla Balkanlar’ın kültürel zenginliğini beyazperdeye taşıyan ve Türkiye’de hatırı sayılır bir izleyici kitlesine sahip olan Emir Kusturica, ‘Onur Konuğu’ olarak katılacağı 44’üncü Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, festival seyircisini hem en son filmi “Söz Ver Bana”nın yönetmeni,  hem de özel grubu “Emir Kusturica & No Smoking Orchestra”nın gitaristi olarak selamlayacak.  

Cannes Film Festivali’nde “Altın Palmiye”yi iki kez kazanan sayılı yönetmenlerden biri olan Emir Kusturica, 1981 tarihli ilk filmiyle Venedik’te Altın Aslan, ikinci filmi “Babam İş Gezisindeyken”le de Cannes’daki ilk “Altın Palmiye” ödülünü kazanmıştı.  Filmlerinde çok kereler kültürlerine ve yaşam tarzlarına yer verdiği çingenelerin öyküsünü, dünya çapında övgü toplayan 1988 tarihli “Çingeneler Zamanı” ile beyaz perdeye taşıyan Kusturica, 1993 yılında A.B.D.’de yaptığı ilk filmi “Arizona Dream”de  ise Johnny Depp ve Faye Dunaway gibi yıldızlarla çalışmıştı.
 
Kusturica, Cannes’da ikinci “Altın Palmiyesi”sini kazandıran 1995 yapımı “Yeraltı”nda ise, İkinci Dünya Savaşı’ndan 1990’lardaki iç çekişmelere kadar geçen sürede Yugoslavya tarihini fantastik bir öykü üzerinden aktarmıştı. Ünlü yönetmen, 44. Altın Portakal Film Festivali’nde gösterilecek son filmi “Söz Ver Bana”da ise, Sırbistan taşrasından çerçevelediği, yarı fantastik, yarı gerçek ama eğlenceyi ıskalamayan  özgün bir öyküyle seyirci karşısına çıkacak.  
 
Sophie Marceau Yönetmen Kimliğiyle Festival’de  
 
44. Altın Portakal Film Festivali, Fransız Sineması’nın en ünlü divalarından, ilk gençlik çağından bu yana beyazperdeyle iç içe olan Sophie Marceau’yu yönetmen kimliğiyle, son filmi “La Disparue de Deauville” ile birlikte konuk edecek. Oyunculuk kariyerine 14 yaşında Claude Pinoteau’nun yönettiği “La Boum” ile başlayan ve 3 sene sonra “En İyi Ümit Veren Kadın Oyuncu” César’ını kazanan Marceau, kariyerinin çok erken safhalarında Jean Paul Belmondo, Gérard Depardieu ve Catherine Deneuve gibi isimlerle birlikte rol almış ve kısa sürede  genç bir yıldızdan Fransız Sineması’nın yeni  divası olmaya giden yolu tamamlamıştı.  
 
1995’te, “Cesur Yürek” ile birlikte ilk kez İngilizce bir filmde rol alan Marceau, 2002 yılında “Bana Aşktan Söz Et” filmiyle ilk kez yönetmen koltuğuna oturmuş ve aynı yıl Montreal Film Festivali’nde “En İyi Yönetmen” ödülünü almıştı.  Festival kapsamında gösterilecek olan Marceau’nun yönetmenlik koltuğuna oturduğu ikinci filmi “La Disparue de Deauville” 2007 yapımı. Filmin başrollerini Christopher Lambert ile paylaşan Fransız aktris, bu yapımda,  Hitchcock’vari bir bilmeceyle kara film geleneğine özgü öğelerini harmanlayarak baş döndürücü bir gerilim öyküsü kurguluyor.  

1158680cookie-checkSinemanın devleri Antalya’da buluşuyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.