‘Sır küpü’ de hedefte

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Darbe girişimini eniştemden öğrendim” diyerek istihbarat eksikliğini itiraf etmesi gözleri yeniden MİT Müsteşarı Fidan’a çevirdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2012’de Başbakanlık görevindeyken “sır küpüm” dediği Hakan Fidan’ın yönetimindeki MİT’in darbe girişimindeki istihbarat eksiğini, “Eniştemden öğrendim” sözleri ile itiraf etti. Darbe girişiminin tartışıldığı MGK’nin ardından Erdoğan’ın bu itirafı gözleri tekrar Fidan’a çevirdi. 4 yıldır süren istifa – görevden alınma tartışması yeniden gündeme geldi.

Erdoğan, bu sözleri ile ilk kez, terör saldırılarının ardından eleştirilerin hedefine oturan MİT’i “açığa düşürmüş” oldu. Bugüne kadar Hakan Fidan yönetimindeki MİT, tüm eleştiriler karşısında hükümetin ve AKP’nin savunma hattının en sağlam olduğu kurumdu. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kapsamlı mücadelenin başlatıldığı cemaatin ilk operasyonu, 7 Şubat krizinde Fidan, KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağrıldı. Erdoğan, 7 Şubat krizi için, “Paralel yapıyı ilk 7 Şubat 2012’deki MİT olayında fark ettik” demişti. Erdoğan o sırada ameliyattaydı. Dönemin Başbakanı Erdoğan, Fidan’ın ifadeye gitmemesini sağladı.

Ona özel yasa çıkartıldı

Bu arada MİT yöneticilerinin ifadeden alınmasını Başbakan iznine bağlayan yasa hazırlandı ve jet hızıyla Meclis’ten geçti. Fidan ifade vermeye gitmedi. Erdoğan daha sonra yaptığı açıklamada, Fidan için, “Benim sır küpüm. Türkiye’nin geleceğinin sır küpü” dedi.

7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde Fidan, AKP’den milletvekilliği adaylığı için müsteşarlıktan istifa etti. Ancak kısa bir süre sonra Fidan, aday adaylığını geri çekti. Müsteşarlık görevine de hemen başladı. Kısa süre içinde ortaya çıkan bu iki kararın arkasından yine Erdoğan çıktı. Fidan’ın istifası Erdoğan ile eski Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki sorunun krizlerinden biriydi.

Erdoğan haziran ayı başında, 4 günlük Afrika seyahatine çıktı. Temaslar sürerken Fidan’ın görevinden alındığı, Tokyo Büyükelçisi olarak görevlendirildiği iddia edildi. Ancak Afrika’dan Saray’a yakın yazarlar kanalı ile iddialara karşı gönderilen fotoğraf, hem iddiaları yalanladı, hem de Fidan savunmasını daha da güçlendirdi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile gülerek verilen fotoğraf, Fidan’ın Saray’ın gözünden düşmediğini gösterdi. Böylece savcılığa ifade vermemesi için jet hızıyla yasal düzenlemelerin yapıldığı Fidan’ın koltuğunu koruyup korumayacağı da bir kez daha gündeme geldi.

1660260cookie-check‘Sır küpü’ de hedefte

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.