Sisi: Müslüman Kardeşler’i bitireceğim

Mısır’ın kısmen özel televizyon kanalları CBC ve ONTV’ye ortak röportaj veren Sisi, “Cumhurbaşkanı olursanız Müslüman Kardeşler Mısır’da var olmayacak mı?” sorusuna “Evet. Öyle olacak” diye yanıt verdi.

Sisi Müslüman Kardeşler’i bitirenin kendisi olmayacağını, bunu Mısır halkının yapacağını da sözlerine ekledi.

Temmuz 2013’te seçimle başa gelen ilk Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi görevden uzaklaştıran ve askeri idarenin de başına geçen Sisi, verdiği ilk televizyon röportajında askeri idarenin yönetime el koyması sürecini anlattı.

‘Şahsi siyasi emellerim yok’

Müslüman Kardeşler hareketini iktidardan uzaklaştırırken herhangi bir şahsi siyasi emeli olmadığını savunan Sisi, “Ülkenin içinde ve dışında artan tehditler nedeniyle” Cumhurbaşkanlığı’na aday olmaya karar verdiğini söyledi.

Sisi, “Bu ülkenin insanlarını ve geleceğini korumak için kim bir adım öne çıkabilecek durumdaysa o kişi gerekeni yapmalıydı” dedi.

Kendisine yönelik iki suikast girişimi yaşandığını da söyleyen Sisi, “Kadere inanıyorum ve korkmuyorum” dedi. Sisi, suikast girişimi iddialarının arkasında kimlerin olduğuna dair ise bir açıklama yapmadı.

BBC Kahire muhabiri Orla Gurein, şehirde yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle röportajın tümünün yayınlanamadığını söyledi ve kalan kısmın bugün yayınlanacağı bilgisini verdi.

‘Asker rol üstlenmeyecek’

26-27 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sisi en güçlü aday olarak gösteriliyor.

Eğer Sisi seçimi kazanırsa, 1950’lerde Cemal Abdül Nasır ile başlayan asker kökenli Cumhurbaşkanları dizisinin son halkası olacak.

Cumhurbaşkanı olması halinde askerin siyasi yönetimle hiçbir bağının olmayacağını söyleyen Sisi, “Mısır’ın yönetiminde asker herhangi bir rol üstlenmeyecek” dedi.

İnsan hakları örgütleri, askeri idarenin bağımsız medya ve muhalefet üzerinde giderek artan bir baskı oluşturduğunu belirtiyor.

Mursi’nin iktidardan uzaklaştırılmasından bu yana Mısır’da yaşanan çatışmalarda binin üzerinde kişi hayatını kaybetti ve Müslüman Kardeşler hareketinden yüzlerce kişi hakkında açılan davalardan idam kararları çıktı.

Askeri yönetim Müslüman Kardeşleri terör örgütü olarak ilan etmiş durumda. (BBC)

1417800cookie-checkSisi: Müslüman Kardeşler’i bitireceğim

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.