Sit alanında rant yağması!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Kaş’ta karayolu ulaşımı ve imar izni bulunmayan Limanağzı koyunda sezon öncesi rant yağması…
 
Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan doğal sit alanı statüsündeki Limanağzı bölgesinde inşa edilen kaçak tesisler tepki çekti. Kaş-Kekova ÖÇK Bölgesinin sınırında bulunan Limanağzında özel bir girişimci tarafından inşa edilen konaklama amaçlı bir bungalov konut ile büfe, çevredeki vatandaşların BİMER’e yaptığı şikayet başvurularının ardından 16 Nisan’da mühürlendi. Ancak buna rağmen çalışmaların devam etmesi tepki çekiyor. Karayolu ulaşımı ve imar izni bulunmayan Limanağzı koyunda günübirlik ve konaklama hizmeti veren dört ayrı işletme bulunuyor.
 
Türkiye 24 Haziran’da yapılması planlanan seçim tartışmalarına kilitlenirken, turizmin başkenti Antalya kıyılarında kaçak yapılaşmalar da sezon öncesi hız kazandı. Kaş ilçesinde bulunan doğal sit alanı statüsündeki Limanağzı koyunda kaçak olarak inşa edilen bungalov ve büfe kıyı yağmasının son örneklerinden biri oldu. A.K. adında yerel bir işletmeciye ait olduğu öne sürülen kaçak yapılar, bölgedeki vatandaşların BİMER’e ve ilgili kurumlara yaptığı şikayetlerin ardından 16 Nisan’da tutanakla kayıt altına alınarak mühürlendi. Ancak kaçak yapılarda çalışmaların halen sürmesi çevredeki vatandaşların tepkisini çekmeyi sürdürüyor.Kaçak yapıların, AKP’li Kepez Belediyesinde görevli üst düzey bir yöneticinin yakınları tarafından inşa edildiği iddia edildi.
DOĞAL LİMAN OLAN KOYDA İMAR İNİ BULUNMUYOR
Kaş-Kekova ÖÇK Bölgesi’nin tampon bölgesinde yeralan Limanağzı, coğrafi konumundan dolayı doğal bir liman görünümünde. Karayolu ulaşımı bulunmayan koya yaz aylarında yalnızca teknelerle ulaşım sağlanıyor. Günübirlik ve geceleme hizmeti veren dört ayrı işletmenin bulunduğu Limanağzı koyunda imar izni bulunmuyor. Ancak bölge üzerindeki yapılaşma ve rant baskısı hız kesmiyor.
 
BÖLGEYİ YAPILAŞMAYA AÇAN İMAR PLANI İPTAL EDİLMİŞTİ
Limanağzı koyunu da içeren Kaş’ın korunan alanlarını yapılaşmaya açan Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı 1/25 binlik Çevre Düzeni Planı 2015 yılında Kaşlı sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar tarafından yargıya taşınmıştı. Davayı gören Antalya 4. İdare Mahkemesi, Çukurbağ Yarımadası ve Limanağzı gibi bölgeleri yapılaşmaya açan çevre düzeni planını iptal eden mahkemenin kararında planın hazırlanmasında koruma ilkelerine uyulmadığına dikkat çekilerek “Dava konusu işlemin çevre düzeni planına ilişkin olması, uygulanması durumunda devamı planlar ve işlemlerle birlikte yapılanmalara neden olunabileceği dikkate alındığında, telafisi güç veya imkânsız zararlara neden olacaktır” ifadelerine yer verilmişti.
 
2181160cookie-checkSit alanında rant yağması!
Önceki haberKuzey Kore nükleer deneme tesisini ‘Mayıs’ta kapatıyor’
Sonraki haberEmine Erdoğan çiftçilerle dalga mı geçiyor?
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.