Sivil Anayasa seçimden sonraya…

TRT 1’de “Politik Açılım” programında soruları yanıtlayan Atalay, yeni anayasa çalışmalarına da değindi.
Anayasa’da köklü değişikliğe ilişkin Meclis içinde şuanda çalışma zemini bulunmadığını ifade eden Atalay, “Köklü değişiklik olarak baktığımız zaman Meclis içinde anayasayla ilgili çalışma zemini yok şu anda. Benim şahsen kendi gözlemin bu. Artık bu dönemde sivil bir anayasa çalışması, bu Parlamento’da olmaz. Ama ne olur? 2011 seçimi… Herhalde 2011 seçimi olacaksa eğer. Bunda da biliyorsunuz biraz itilaflı bir konu var. Bundan sonraki seçim bütün partiler açısından sivil bir anayasa seçimi olur ve bundan sonraki en önemli gündem maddesi olur” diye konuştu.
Atalay, seçim kampanyasının da anayasa kampanyasına dönüşeceğini düşündüğünü kaydetti.

HÜLYA AVŞAR’A SORUŞTURMA

Atalay, “demokratik açılım” konusundaki sözleri dolayısıyla Hülya Avşar hakkında soruşturma açılmasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, “Hülya Avşar’la ilgili husus, hiçbirimizin tasvip edeceği bir şey değildir” dedi.
Demokratik açılıma özellikle sanatçıların ciddi destek olduğuna işaret eden Atalay, bu kesimin katkılarını önemsediklerini söyledi.

Avşar’la ilgili hususu tasvip etmediğini belirten Atalay’a, “Hülya Avşar’la ilgili bu girişim, sizi rahatsız ediyor” denilmesi üzerine, “Rahatsız eden, yanlış. Tasvip edilecek bir şey değildir. O konuda üzüldük” diye konuştu.

TÜRKİYE BÜYÜYECEK

”Demokratik açılım” çalışmalarının ”Türkiye’nin maliyeti çok yüksek bir sorununun çözümünü hedeflediğini” belirten Atalay, devletin bütün kademelerinin içinde olduğu ve çözüme katkı verdiği bir çalışma olduğunu vurguladı. Atalay, bu kadar büyük bedeli olan bir konunun milletin temsilcilerinden oluşan TBMM’de gündeme gelmesinin doğal olduğunu söyledi.

CHP ve MHP’nin çalışma kapsamında görüşme taleplerini kabul etmemesine ilişkin soruyu yanıtlarken Atalay, ”Biz bilgilendirmek istedik ama kabul etmediler. Ben ilk görüşmemi onlarla yapacaktım” dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın çalışmaya ilişkin ”rotası belli olmayan gemi” ifadesini kullandığının hatırlatılması üzerine ise Atalay, ”Geminin rotası çok belli. Belli olmayan nedir ki? Bu çalışmanını iki amacı var; biri terörü şiddeti önlemek, ikincisi Türkiye’nin demokrasi çerçevesini geliştirmek, standardını yükseltmek, derinleştirmek. Biz ziyaret ettiğimiz her siyasi partiyle, her sivil toplu örgütüyle bunları görüştük” diye konuştu.

”Demokratik açılım” çalışmalarının ayrıntılarının somut ve net olarak ortaya konması gerektiği yönündeki görüşler ifade edilerek, ”Açılımın içinde ne var?” sorusu üzerine Atalay, ”Biz açıklıyoruz, muhalefet isterse daha da fazla açıklayacağımızı da söyledik. Bizim çalışmamızda ne arka plan var ne geri plan var” karşılığını verdi. Atalay, ”demokratik açılım” ile bir kesime taviz, ayrıcalık verilmesinin söz konusu olmadığını, çalışmanın Türkiye’nin güçlenmesini hedeflediğini vurguladı.
Atalay, çalışma kapsamında dolaylı af ve etkin pişmanlık yasası gibi düzenlemelerin gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin soru üzerine ise bu alanda birçok alternatif bulunduğunu, ancak kendilerinin bugüne kadar af kavramını zikretmediklerini hatırlattı.

Çalışmanın her alanda hızla sürdüğünü bir yavaşlamanın söz konusu olmadığını da ifade eden Atalay, konuya ilişkin TBMM’de kapalı oturum yapılmasına ilişkin sözlerin de yanlış değerlendirildiğini kaydetti.

Atalay, AK Parti’nin her zaman şeffaflıktan yana olduğunu, ancak bu konunun güvenlik boyutunun da bulunduğunu belirterek, milletten bir şey saklamanın asla söz konusu olmayacağını söyledi. Atalay, konunun günlük siyasetin ötesinde olduğunu ifade ederek, kapalı oturum sözlerinin bu kapsamda değerlendirilmesi gerekiğini anlattı.

”İmralı’dan size gelen bir metin var mı?” sorusuna Atalay, ”Hayır” yanıtını verdi.

Atalay, sanatçı Hülya Avşar hakkında bir gazetede yer alan röportajındaki sözleri nedeniyle soruşturma açılmasını ise doğru bulmadıklarını kaydetti.

MÜNEVVER KARABULUT CİNAYETİ

Atalay, Münevver Karabulut cinayetine ilişkin soruları da yanıtladı. ”İyi çalıştıklarını ve faili meçhul cinayet bırakmadıklarını” belirten Atalay, söz konusu olayda da polisin başarılı bir çalışma yürüttüğünü, son 1 ayda zanlının ailesi üzerinde yoğunlaşıldığını ve bunun da bir taktik olduğunu ifade etti.

Suç sayısı, suçu aydınlatma ve önlemeye yönelik çalışmalara ilişkin istatistiklere herkesin ulaşabileceğini ifade eden Atalay, ”Türkiye güvenli bir ülke” dedi.

1219830cookie-checkSivil Anayasa seçimden sonraya…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.