Sivil Paşa

Başbakan’ın Avustralya gezisi sırasında ufaktan ufaktan ışıklar sızmaya başladı yıllardır karanlıkta zindan ortamı yaşayan bu düşüncelerime.


Paşa ne iş yapar? Yönetimindeki insanlara, gruplara sert buyruklar verir. Çelik katılığında, bu buyrukların yerine getirilmesini ister. Yönetimindeki bu insanlara, gruplara istediği zaman bağırabilir, istediği zaman onları azarlayabilir.


Paşa bir üst kimliktir. Yönetimi altındakiler, yönetimi altındaki birimler birer alt kimliktir. Her birim, her birimin bireyi alt kimliğiyle övünebilir. Paşa da üst kimliğiyle övünebilir.


Paşa, buyruklarına uymayan insanları, birimleri cezalandırır. Katıksız hapis verir, oda hapsi verir. Sürgüne yollar. Rütbe indirimine gider.


Paşanın sözü yasadır. Paşanın sözü anayasadır. Bir başka deyişle “paşanın dediği olur.”


***


Şimdilerde ortalarda birileri dolaşıyor.


Demokrasinin kırmızı kurallarını istediği renge boyuyor. Çağın insancıl değerlerini benimsemiş insanları asıp kesemese de, bir başka biçimde cezalandırıyor.


Öğretmenleri ibret-i alem için Kızılay’ın göbeğinde coplatıyor. Üniversitelerin bilimsel içeriğini yeşilin değişik tonlarına dönüştürmek için aydınlık düşünceleri hırpalayıp duruyor.


Halkın televizyonundan, ortaçağın karanlık görüntülerini naklen yayınlama girişimlerinde bulunuyor. Fırsat buldukça karanlığın dozunu yükseltiyor.


İnsanların ne yiyip ne içeceklerine ortaçağ anlayışıyla yaklaşıyor. İnsanların nerede, nerelerde ne yiyip içeceklerine sınır koyuyor. Kiminle ne zaman nerede yatacağına da!


Asker paşalara da Uzaktan uzaktan. Yüzlerine değilse de içinden yüzlerine karşı!


Şimdilerde ortalarda birileri dolaşıyor.


***


Abdülhamit’in ‘sivil paşaları’ vardı. Hem sivil hem paşa nasıl olunur diye yıllardır düşünür dururum. Bir çözüm bulamam, bir açıklama getiremem. Bugüne kadar da taşıyıp getirdim bu düşüncelerimi.


***


Şimdilerde şu ortalarda dolaşan birileri, Abdülhamit’in sivil paşalarından birilerinin ruhu olabilir mi sizce de!

684910cookie-checkSivil Paşa

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.