Siviller, sivil mahkemede yargılanacak

TBMM Genel Kurulu, Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Hakkında Yasada Değişiklik öngören tasarıyı görüşerek kabul etti. Tasarının kabulüyle temel ceza yasalarında yapılan köklü değişiklikler bu alanada yansıtılmış oldu. Yapılan değişiklikler, tasarının yasalaşmasından 3 ay sonra yürürlüğe girecek.


SİVİLLER SİVİL MAHKEMEYE


Sivillerin askeri mahkemelerde yargılanması, barış ve savaş zamanına göre ayrı ayrı değerlendiren yasada, askeri mahkemelerin savaş zamanındaki yetkilerine dokunulmadı. Siviller, eğer askerlerle birlikte suç işlenmekle suçlanmıyorsa, artık askeri mahkemede yargılanamayacak.


BARIŞ ZAMANINDA BAKAYALAR SİVİL MAHKEMEYE


“Barış zamanında”, saklı, yoklama kaçağı, bakaya ve birliğe geç katılan askerlik yükümlüleri artık askeri mahkemelerde yargılanmayacak.


AİHM, ASKERİ YARGIYA DA GİRİYOR


AİHM kararları da artık askeri mahkemeler için yeniden yargılama gerekçesi yapılabilecek. AİHM’nin, askeri mahkemenin verdiği cezanın, İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşme veya eki protokollerine aykırı olduğunu saptaması durumunda, AİHM’nin bu kararının kesinleşmesinden itibaren bir yıl içinde yeniden yargılama talebiyle askeri mahkemeye başvurulabilecek.


GÖZALTINA 24 SAAT SINIRI


Askeri mahkemelerin tutukladığı şüpheli veya sanığın durumu derhal yakınlarına bildirilecek.


Benzeri biçimde yakalanan kişi ve olay hakkında da askeri savcı veya cumhuriyet savcısına gecikmeksizin bilgi verilecek. Ayrıca kişinin yakalandığı, bir yakınına veya belirlediği bir kişiye gecikmeksizin haber verilecek.


Gözaltı süresi, yakalama yerine en yakın askeri mahkeme veya sulh hakimine gönderilmesi için zorunlu olan süre hariç olmak üzere, yakalama anından itibaren 24 saati geçemeyecek. Ancak toplu olarak işlenen suçlarda, askeri savcı veya Cumhuriyet savcısı, her defasında 1 günü geçmemek üzere gözaltı süresinin 3 gün uzatılması emrini yazılı olarak verebilecek. (ANKA)


 

1031600cookie-checkSiviller, sivil mahkemede yargılanacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.