İşsiz sayısı 4,6 milyona ulaştı

Değişik yöntemlerle “işsizlik istatistiklerinden” çıkartılanlarla birlikte Almanya’da gerçek işsizlik rakamının 8 milyon 389 bin 31 olduğu ise yine BA’nın hazırladığı raporlardan görülüyor.

2005 yılının işsizler için kötü başladığı hatırlatılan raporda, “Ocak 2005’de işsizlik ilk kez 5 milyon sınırını aşmıştı” denildi. Yılın sadece ilk ayı değil geri kalan 11 ayı da işçi ve emekçiler açısından kötü geçti. BA’nın verilerine göre 2005 ortalamasında işsizlik her ay 4,863 milyon dolayında gerçekleşti.

BA ve Devlet İstatistik Dairesi DESTATIS’in raporlarına göre Almanya’daki sosyal sigortalı işlerde de olağanüstü bir düşüş yaşandı. Ekim ayına kadarki süreci kapsayan bir rapora göre 210 bin sosyal sigortalı iş yok edildi. Böylece Almanya’da ücret bağımlısı olarak sosyal sigortalı bir işte çalışanların sayısı 26 milyon 610 bine geriledi.

Diğer yandan 2005 yılı boyunca tekeller tarafından yapılan açıklamalarda 367 bin emekçinin işten atılacağı açıklandığına dikkat çekilirken bunun 2006 yılının da işsizlik açısından zor bir yol olacağını gösterdiği bildirildi.

DURUM KÖTÜLEŞİYOR
Değişik hükümet politikacılarının işsizliğin Aralık sonu itibariyle “sadece” 75 bin arttığını ve bunun “olumlu” bir gelişme olduğunu söylemeleri tepki çekti.

Sol Parti Fraksiyon Eşbaşkanı Oskar Lafontaine, yaptığı açıklamada, “Bu işsizlik rakamını olumlu bir gelişme olarak gösterip arkaya yaslanmak olmaz” dedi.

Düşen işsizliğin özellikle 1 Euro’luk işlerde istihdama bağlı olduğuna dikkat çeken Lafontaine, “işsizliğin gerçek anlamda düşmesi için ekonomik büyümenin artması gerekiyor. Bunun için de iç piyasanın canlanması kaçınılmaz” dedi. Lafontaine, işçilerin alım gücünün artırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

1121660cookie-checkİşsiz sayısı 4,6 milyona ulaştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.