İşsizlik yaratan bütçe

Kamu harcamalarının üç yıl içinde reel olarak yüzde 2,8 arttığı, kaynağın ise vergileri artırmadan, yapılacak tasarruflarla sağlanması öngörülen harcama planı hükümete yakın Guardian gazetesinde, ‘‘Tasarruf yap ve harcamaları artır.. Gordon Brown kendisine parlak bir gelecek hazırlamaya çalışıyor’’ başlığıyla verildi.

 

Guardian, ‘Şimdilik şahane’’ başlıklı başyazısında ise, “hepsi iyi güzel de, cevaplanmayan iki soru var” diyerek ‘‘Birincisi artırılan para ne kadar akıllıca harcanacak? İsraf konusunda hükumetin sicili iyi değil. Seçim yaklaşıyor ve halk harcamaların sonuçlarını görmek isteyecek. İkinci önemli soru ise seçimden önce ilan edilen bu şahane kamu harcamaları, seçimden sonra devam ettirebilecek mi? Yoksa Maliye Bakanı kaynak sağlamak için seçim sonrası vergilerde yüklü artışlara mı gitmek zorunda kalacak?’’ diye yazdı.

 

Vergileri artırmaksızın harcamaların bu kadar artırılabilmesi Guardian gibi bir çok gazete tarafından da kuşkulu görüldü. Times, Maliye Bakanı Brown’a ‘‘Verdiğin rakkamlara güvenebilir miyiz?’’ diye sordu.

 

Muhalefetteki Muhafazakar partiye daha yakın olan Daily Telegraph da, harcamaların önemli kaynaklarından biri olarak sunulan, yüzbin civarında kamu çalışanının işine son verilmesini öne çıkardı. Gazete, devlet sektöründeki bu küçülmenin, bir yıl içinde yapılacak seçimlerde hangi parti iktidara gelirse gelsin, yapılmak zorunda olduğunu da yazdı.

1092970cookie-checkİşsizlik yaratan bütçe

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.