İskoçyalı ırkçılardan dayak yediler

Başbakan Tony Blair, İngiliz milli takımını destekleyen formalar giydiği için İskoçya Edinburgh’da yumruklanan ilkokul öğrencisi Hugo Clapshaw ve Aberdeen’de otomobilinde saldırıya uğrayarak feci şekilde dövülen Ian Smith’e “geçmiş olsun” dileklerini gönderdi.


Başbakan Blair, İngiltere milli takımınının rakiplerini destekleyen İskoçyalılar arasında bazı aşırı uçların işi ırkçı saldırı boyutlarına taşımasını kınayarak, “Bu tür saldırılar dehşet verici ve kabul edilemez” diye konuştu.


IRKÇI YETİŞKİNLER ÇOCUK DÖVDÜ


BBC İskoçya’ya konuşan Yeni Zellandalı ilkokul öğrencisi Hugo, korktuğunu ve saldırı sonucunda ağladığını söyledi. Hugo’nun babası Damon Clapshaw (34) ise saldırıdan şaşırdıklarını dile getirerek, “Hugo parkta oynarken 24 ve 30 yaşlarında iki yetişkinin ‘Neden İskoçyayı desteklemiyorsun’ diyerek saldırması gerçekten şok edici…” diye konuştu.


Polis ilkokul öğrencisine saldıranların peşine düşerken olayı “patetik” olarak değerlendirdi.


Emekli postacı Smith ise parkedilmiş otomobili içinde 40 yaşlarında iri yapılı bir adamın saldırısına uğradığını söyleyerek, “Tamamen ırkçı psikopatların bir saldırısı olduğunu düşünüyorum” diye konuştu…


SALDIRI PARLAMENTODA


Aberdeen İşçi Partisi Milletvekili Anne Begg de saldırıyı Westminister Parlamentosu’na taşıyarak saldırının İskoçya’daki çoğunluk tarafından da kınandığını söyledi.  Milliyetçi İskoçya Partisi sözcüsü Kenny MacAskill da suçluların derhal yakalanarak cezalandırılmasını istedi…


İSKOÇYALILAR’IN ÇOĞU İNGİLTERE KARŞITI


Almanya’da süren 18’nci Dünya Kupası’na Birleşik Krallık’tan katılmayı başaran İngiltere’nin rakiplerini, yine bir başka Birleşik Krallık üyesi İskoçya destekliyor… Geçmişte İngiltere’nin sömürgesi olan İskoçya’nın İngiltere’ye karşı mücadelesi Cesur Yürek filminde anlatılmıştı. Günümüzde de İskoçya-İngiltere mücadelesi ulusal maçlara taşındı…


Britanya adası dört ulusa anayurtluk ediyor. İngiltere, Galler Ülkesi, İskoçya ve Kuzey İrlanda… İlk üç ülkenin ulusal bayrakları üstüste konulmasıyla da “British” bayrağı ortaya çıkıyor. Kendi ulusal parlementoları da ülkeleri dışişlerinde Birleşik Krallık çatısında Kraliçe II’nci Elizabeth temsil ediyor. İngiltere’, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda, dünya kupası maçlarına kendi ulusal takımlarıyla katılıyor…


İngiltere milli takımının Trinidad ve Tobago ile yapacağı maç için İngiltere’de nefesler tutulmuş, heyecanla beklenilmişti. Keza İskoçya’da da… Ülkenin ciddi ulusal gazetelerinden The Independent, “Ama İskoçlar kalipso dansı için hazırlanıyor. Yani Trinidad ve Tobago’nun kazanması için duacılar…” yorumunu yapmıştı.


The Independent, İngiltere’ye karşı milliyetçi duyguların iyice kabardığı İskoçya’da, bu maç öncesinde Trinidad ve Tobago bayraklarının yok sattığını; İngiltere kaybederse İskoç sokaklarındaki coşkulu kutlamalara şişe şişe satın alınan romun eşlik edeceğini yazdı.


Bir başka ciddi ulusal gazete The Times da  İskoçya’nın spor dükkânlarında Trinidad ve Tobago flamalarının kapış kapış satıldığını aktardı. İskoçya’daki yerel hükümetin başbakanı Jack McConnell de basına açıkca, Dünya Kupası’nda İngiltere’yi değil rakiplerini tuttuğunu üstelik gönlünden geçenin Trinidad ve Tobago’nun kazanması olduğunu söyledi.


The Times’a konuşan, İskoçya’da yaşayan ve adı belirtilmeyen bir İngiliz, McConnell’ı ayrımcılığı ve ırkçı saldırıları teşvik etmekle suçladı. Söz konusu İngiliz pençeresine astığı İngiliz takımını destekleyen bayraklardan dolayı İskoç milliyetçilerinin saldırısına uğradığı camların tuzla buz edildiğini de sözlerine ekledi.


Allan Robinson adlı bir başka İngiliz de, İskoç hükümetinin liderini Dünya Kupası’nı bahane ederek İngiliz düşmanlığını körüklemekle itham ederek uğradığı saldırıdan sorumlu tuttu.



 

792130cookie-checkİskoçyalı ırkçılardan dayak yediler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.