İslam Devrimi’nin 31. yılı kutlanıyor

İran’ın birçok yerinde resmi törenler düzenleniyor ama, en büyük miting Tahran’daki Azadi Meydanı’nda yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad Tahran’daki mitingde yaptığı konuşmada, İran’ın düşmanlarını, bölgede egemenlik kurma hedeflerini gizlemek için, nükleer güç ve insan hakları konularını kullanmakla suçladı.

Gerek hükümet, gerekse muhalefet, taraftarlarına çok büyük katılım çağrısında bulunmuştu. Muhalefete ait İnternet sitelerinde, yönetime karşı çıkan çok sayıda İranlının da başkentin merkezinde toplandıkları belirtiliyor.

Muhalefet liderleri Mir Hüseyin Musavi ve Mehdi Kerrubi de, yandaşlarını Tahran’da toplanmaya çağırdılar. Hükümet yetkilileri, herhangi bir protesto eylemine sert yanıt verileceği uyarısında bulunmuşlardı. Son günlerde birçok kişi gözaltına alınmış ve Tahran’daki yollara barikatlar kurulmuştu.

İNTERNETE YASAK

İran yetkililerinin İnternet erişimini de sınırlayabileceği söylentileri dolaşıyor. BBC’nin Tahran muhabiri, Londra’dan verdiği haberde, hükümet ve muhalefetin bugünü büyük bir gövde gösterisine dönüştüreceklerini belirtiyor.

Hükümet karşıtı İnternet sitelerinde, mitinge gelecek kişilerden yeşil amblem taşımaları ya da yeşil giysi giymeleri istendi. 2009 Haziran’ında yapılan ve sonuçları tartışmalar yaratan cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra İran muhalefeti yeşil rengi simge olarak seçmişti.

İnternet devi Google, İran’daki e-posta trafiğinde büyük bir düşüş gözlendiğini, ancak Google’a bağlı şebekelerde bir aksama olmadığını belirtti.

Google, İran yetkililerinin İnternet üzerinden iletişime engel getirecekleri yolunda bir gazetede yer alan haber ardından Gmail hizmetlerinde zorluklar yaşandığını kaydetti.

1233650cookie-checkİslam Devrimi’nin 31. yılı kutlanıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.