İslam, modernite, transmodernite…

Panelde, düşünce dünyasında “düşünce teröristi” lakabıyla anılan Jean Baudrillard, yine sürekli ürettiği yeni kavramlarla izleyicilere beyin cimnastiği yaptırdı. Baudrillard, ‘Yeni Bir Avrupa Evrenselciliğine Doğru’ başlıklı oturumda yaptığı, ‘Kötülüğün Paralaksı’ başlıklı konuşmasında, günümüz dünyasında hegemonya sorununu irdeledi. Hegemonyanın bir tür kendi kuyusunu kazdığını belirten Baudrillard, bügünkü demokrasilerin bir ilüzyondan ibaret olduğunun altını çizdi.

Örnek olarak da ABD’yi verdi. Artık sanal bir gerçekliğin hakim olduğunu, Schwarzenegger ve Bush gibi insanların seçilmelerinin, bir tür halkın kendi istediğini seçiyor ilüzyonu altında, aslında bir seçeneksizlik oyunu oynandığını ve bu oyunun artık iktidar olduğunu söyledi. Diğer konuşmacıların aksine, Avrupa hakkında da umutlu olmayan Baudrillard, ‘Batı olarak evrensellik adına kendi değerlerimizi dünyaya empoze etmeye çalışıyoruz’ dedi.

Oturumdaki diğer Fransız düşünürler, Edgar Morin ve Alain Touraine ise, Türkiyenin AB üyesi olmasına olumlu baktılar. Touraine, Avrupa’nın Türkler konusundaki tarihi bilgisizliğini eleştirirken, Avrupa’yı, bir Hristiyan topluluğu olarak sunma çabalarını eleştirdi.

Panelin diğer konuşmacısı Nilüfer Göle ise, Türkiye ve AB ilişkilerinin son dönemini değerlendirdiği konuşmasıyla en çok ilgi gören konuşmacılardandı.

FOTOĞRAF: Jean Baudrillard

1103720cookie-checkİslam, modernite, transmodernite…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.