İslam uleması İstanbul’da

60 din adamı, tek kadının katılmadığı toplantıda kadın sorununu masaya yatırdı.


Dünya İslam Hukuku Heyeti 2. Uluslararası Konferansı, İstanbul Ramada Plaza Otel’de yapıldı. Değişen dünyanın gündeme getirdiği yeni sorunlar karşısında İslam’ın bakışını değerlendiren heyetin dünkü gündemi kadın sorunuydu. Ancak toplantıda tek kadın yer almadı.


Dün ikinci ve son günü olan konferansa 25 ülkeden 60 ‘din adamı’ katıldı. Davetliler arasında yer alan İstanbul Müftüsü Mustafa Çağırıcı, programının yoğunluğu nedeniyle toplantıda bulunamadı.


YENİ SORUNLAR


Dünyanın sürekli bir değişim içinde olduğunu ve bu durumun yeni sorunlar yarattığını dile getiren Dünya İslam Hukuku Heyeti Genel Sekreteri Ayetullah Ebul Kasım El- Dibaci toplantıda kadınların ekonomideki öneminden söz etti. Dibaci şöyle konuştu: ‘Müçtehitler yeni çözümler üretmek zorunda. Bu toplantıda İslam dünyasının en önemli sorunlarının başında gelen kadın hakları da ele alınacak. Dünya nüfusunun yarısını kadınlar oluşturuyor. Kadınlar ekonomiden ellerini çekseler dünyada hayat durur. İslam dünyası kadın hakları konusunda yeni bir bakış açısı geliştirmek zorunda. Sorumluluk alıp, görevlerimizi yerine getirmemiz lazım.’


TÜRKİYE BİZE ÖRNEK


El Dibaci, ‘İslam ve demokrasi’ konusunda ise, ‘Türkiye İslam ve demokrasinin bir arada olabildiği önemli bir ülke. Bizler için bir örnek oluşturuyor’ dedi. Konferans katılımcılarından Paris’teki İmam Gazali İslam Enstitüsü Müdürü olan Suudi Arabistanlı Dr. Djelloul Seddıki, toplantının hiçbir kadın katılımcısı olmamasını eleştirdiğini söyledi. Kuran’da kadına yönelik bir eşitsizliğin olmadığını ileri süren Seddıki, ‘Kadın haklarındaki geriliğin nedeni İslam değil, Müslümanlar. Bazı ülkelerin örf ve adetlerinden kaynaklanan uygulamalar İslam’a malediliyor. Suudi Arabistan’da kadınların araba kullanması bile haram. Ama, Kuran’da ‘araba kullanmak haramdır’ diye bir şey yok’ diye konuştu. (Gerçek Gündem)

1072860cookie-checkİslam uleması İstanbul’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.