Süleyman Seba vefat etti

Az önce Beşiktaş ve spor camiasını üzecek bir haber geldi.

Beşiktaş’ın eski başkanlarından Süleyman Seba 88 yaşında hayatını kaybetti.

Solunum yollarındaki enfeksiyon sebebiyle Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) tedavi altına alınan, daha sonra tespit edilen kalın bağırsak kitlesi sebebiyle operasyon geçiren Seba, bir süredir tedavi görüyordu.

Efsane başkan için cuma günü Vodafone Arena’da veda töreni düzenlenecek. Tören saat 11’de başlayacak.

Efsane başkanın cenazesi, Dolmabahçe Camii’nde Cuma namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Feriköy mezarlığında toprağa verilecek.

‘HAYATI SİYAH-BEYAZ’

Konuyla ilgili siyah-beyazlı kulübün internet sitesinden bir açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Beşiktaşımızın tarihine damgasını vuran, hayatının tamamını siyah-beyaz olarak yaşayan, gönlünde ve aklında sadece Beşiktaş olan, her daim yol göstericimiz ve camiamızın birleştirici unsuru olan, Onursal Başkanımız Süleyman Seba’yı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Beşiktaşlı duruşunun en önemli temsilcisi Süleyman Seba, bundan böyle gönüllerimizin bir parçası olarak tüm Beşiktaşlıların içinde yaşayacak. Hatıraları ise asla akıllarımızdan çıkmayacak. Süleyman Seba’nın adı, her Beşiktaşlı için gurur duyduğu büyük bir değer olarak hem önüllerimizin hem de tarihimizin sayfalarına altın harflerle yazıldı.

Onursal Başkanımız Süleyman Seba’nın toprağı bol, ruhu şad olsun. Tüm hakkımız kendisine helal olsun. Süleyma Seba’ya Allah’tan rahmet, tüm Beşiktaş camiasına, ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı dileriz.”

TAZİYE MESAJLARI
Öte yandan Seba’nın ölümüyle ilgili siyaset dünyasından da mesajlar geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yayımladığı mesajda “Süleyman Seba; beyefendi duruşu, yapıcı ve müspet yaklaşımı, etik değerlere verdiği önem, insana ve rakiplerine duyduğu saygı, onlarla kurduğu sıcak ilişkilerle tüm spor camiasında sembol olmuş, taraflı tarafsız herkesin sevgisini kazanmış, örnek bir kişilikti” ifadelerini kullandı.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Erdoğan da bir taziye mesajı yayımladı. Erdoğan mesajında “Efsane Başkan Süleyman Seba, sadece Beşiktaşlıların değil tüm Türkiye’nin sevgisini ve saygısını kazanmış, Türk futboluna çok değerli hizmetlerde bulunmuş önemli bir spor adamıdır” dedi.

Seba’nın ölümü nedeniyle TFF’nin yanı sıra Galatasaray, Fenerbahçe, Trabzonspor, Sivasspor, Eskişehirspor’dan da başsağlığı mesajı yayımlandı.

SÜLEYMAN SEBA KİMDİR?
5 Nisan 1926 tarihinde Hendek’te doğan Süleyman Seba, ilkokulu Sakarya’da okuduktan sonra liseyi okumak için İstanbul’a geldi.

İki yıl Galatasaray Lisesi’nde okuduktan sonra Kabataş Erkek Lisesi’ne geçti. Mezun olduğu Kabataş Erkek Lisesi’nin futbol takımında futbola başladı.

Lisedeki ilk yıllarında Beşiktaş Genç Takımı’na giren Seba, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne başlamasına rağmen eğitimine devam etmedi.

1946’da Refik Osman Top döneminde A takıma yükselen Seba, 1954’de 28 yaşındayken menisküs sebebiyle futbolu bıraktı.

1947 yılında İnönü Stadyumu’nun açılışı sebebiyle Beşiktaş ile İsveç’in AIK takımı yapılan maçta bu stattaki ilk golü atarak tarihe geçti.

Süleyman Seba, kısa süren futbol hayatı nedeniyle sadece 15 Mayıs 1952’de Yunanistan karşısında Türkiye Milli Futbol Takımı forması giydi. Türkiye’nin 1-0 kaybettiği maçın önemi Futbol Federasyonu’nun Milli Takımı temsil etme hakkını Beşiktaş’a vermiş olmasıydı.

1957’de Beşiktaş’a üye olab Seba, 6 sene sonra 1963’de ilk kez yönetim kurulunda yer aldı. Bundan sonra çeşitli dönemlerde aralıklarla kulüpte yöneticilik yaptı. 1984 yılında çok zor bir dönemde Mehmet Üstünkaya’dan yönetimi devraldığı başkanlık görevini 2000 yılına kadar devam ettirdi.

Seba, spor yaşamının dışında Milli İstihbarat Teşkilatı İstanbul Bölge Müdürlüğünde görev yaptı.

Seba aynı zamanda Hakkı Yeten ile birlikte Beşiktaş Kulübü’nün iki onursal başkanından biriydi.

728890cookie-checkSüleyman Seba vefat etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.