Slovakya ‘Dil Yasası’na tepkiler büyüyor

Slovakya Macar Partisinin ve Dil yasasına karşı oluşan, ve Macarların yanı sıra ülkedeki diğer azınlıkları da harekete geçirmeyi amaçlayan Köprü Hareketinin girişimiyle toplantılar organize ediliyor ve yaygın bir afişleme yapılıyor.

Macarca, Çingenece ve Slovakça “Uygar bir toplum istiyoruz, milliyetçilik değil” yazılı afişte, desen olarak da, bir insanın dilini kesen bir makas görünüyor.

Kesilen dil ve ağız, kırmızı, beyaz ve yeşil, yani Macar bayrağının renklerinden oluşuyor. Makasın ucuna ise bir Slovak devlet arması iliştirilmiş.

Macarların en yoğun yaşadığı Dunaszerdahely’de yapılacak olan büyük gösteride, Macarlar tarafından hazırlanan bir protesto heykelinin de açılışı yapılacak.

İki metre boyunda ve geleneksel ahşap oyma sanatıyla yapılan heykel, dilini kullanması yasaklanan insanların trajedisini dile getirmeyi amaçlıyor.

Bilindiği gibi, 1 Eylülde yürürlüğe giren Slovakya Dil Yasası, ülkede yaşayan azınlıkların, kendi dillerini özgürce kullanabilmesinin önüne bir takım engeller çıkarıyor.

Devlet dili olan Slovakça karşısında alt sıralara itilen azınlık dillerini kamusal alanı oluşturan yerlerde konuşanlara karşı 5 bin Euro’ya kadar para cezası verilebilecek.

Ayrıca yeni yasa, Slovakçanın güçlendirilmesi için ülkedeki tüm öğretmenlere, gazetecilere ve bazı meslek erbabına, işlerine devam edebilmeleri için Slovakça lisanından sınava girme zorunluluğu da getiriyor.

MACARİSTAN VE KOMŞULARIYLA İLGİLİ HABERLER İÇİN: http://www.turkinfo.hu

1193480cookie-checkSlovakya ‘Dil Yasası’na tepkiler büyüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.