Slovenya'da sol kazandı

Slovenya Seçim Komisyonu'nun internetteki sayfasından yayınlanan açıklamada, oyların yüzde 99,53'ünün sayıldığı, Borut Pahor önderliğindeki muhalefet partisi Sosyalist Demokratlar'ın (SD), yüzde 30,51 oranında oy alarak 29 sandalye elde ettiği ve seçimlerin galibi olduğu belirtildi.

Başbakan Janez Jansa'nın merkez sağ Slovenya Demokratik Partisi'nin ise oyların yüzde 29,32'sini alarak 28 sandalyeye sahip olduğu belirtilen açıklamada, mektupla verilen oyların henüz sayılmadığı, toplam üzerinden yüzde 2'lik bir oranı temsil eden bu oyların dağılımının ise ancak 29 Eylül'de belli olacağı kaydedildi.

2 parti arasındaki farkın çok az olduğu ve başbakan Jansa'nın, mektupla verilen oyların sonuçlarından kendisi yararına bir skor elde etme umudunu yitirmediği belirtilirken, mektupla oy verenlerin çoğunun yurtdışında yaşayan Slovenler olduğuna ve bu kesimin geleneksel olarak oyunu Jansa'ya verdiğine dikkat çekiliyor. 

Bu arada uzmanlar, parlamentoda çoğunluğu oluşturmak ve hükümet kurmak açısından avantajın Sosyalist Demokratlar'da olduğunu, çünkü olası ortakları Liberal Demokrasi Partisi'nin (LDS) yüzde 5,19, Yeni Zares partisi'nin yüzde 9,41 oy alarak parlamentoya girmek için gereken yüzde 4'lük barajı aştıklarını söylüyorlar. Öte yandan, merkez sola yardım edebileceğini açıklayan Emekliler Partisi (DeSus) de yüzde 4,04'lük oy oranını yüzde 7,44'e çıkarmış durumda.

Alınan sonuçlara göre, Jansa'nın ortaklarından merkez sağdaki Sloven Halkı Partisi (SLS), yüzde 5,24'le oy kaybına uğradığına, yüzde 3,24 oy alan Yeni Slovenya Partisi'nin (NSi) ise barajı geçemediğine işaret ediliyor.

Muhalefetteki Milliyetçi Parti SNS de ile 2004'teki yüzde 6,27'lik oranından yüzde 5,45'e gerilemiş durumda bulunuyor.

FOTOĞRAF: Borut Pahor

1179040cookie-checkSlovenya'da sol kazandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.