Sınavlara iyi hazırlanmak için bazı yöntemler

Veliler cocuklaranın sınavlara iyi hazırlanması ister, öğrenciler ise artık işin ciddiyetini anlamış ve yapabilecekleri yava yavaş düşünmeye başlarlar. Bo dönem başta öğrenciler, daha sonra veliler için zor bir dönemdir. Geçmiş oranla şimdiki çocuklar sınav döneminde kendilerini hiç olmadığı kadar baskı altında hissederler. Peki ama çocuklar sınavlara daha iyi nasıl hazırlanabilir? Hangi yöntemler faydalı, hangileri faydasız? Öğrenciler hafıza, konsantre ve ruh hallerini nasıl daha iyi bir duruma getirebilirler? Bu haftaki yazımızda hem ailelerin hemde çocuklar için önemli olacak bu konuya değineceğiz.

Sınav hazırlıklarını, hazırlıklardan önce ve hazırlık süreci olarak ikiye bölmekte fayda var. Malum iyi bir ruh hali yada sağlığa sahip olmadan hazırlıkların faydasının olacağını söylememiz zor olacaktır. Hazırlıkların en başında ise iyi bir kahvaltı geliyor. Tahmin edilen rakamlara göre erkeklerin 27% ve kızların 39% kahvaltı yapmıyor. Yapılan bir çok araştırmanın kahvatının günün en önemli yemeği olduğunu söylemesi boşuna değil. Bir tabak mısır gevreği (cornflakes) bile yememizin konsantre ve hafızamızın gelişimine faydası var. Bunun yanında yapılması gereken diğer bir etkinlik ise telefon yada teknolojik araç gereçlerden uzaklaşmak. Dönüşü olmayan sınavlarda öğrenci ve gençler için zor olan bu etkinliği yapmak yapılan hazırlığa yeterince konsantre olmanızı sağlıyacaktır. Yine bir çok araştırma telefonları çok kullanan öğrenciler ile sınav sonuçları düşük olan öğrenciler arasında bir bağın olduğunu dile getiriyorlar.

Peki on hazırlıklarınızı iyi yaptınız ve sınav hazırlığı yapmaya hazırsınız, ama nasıl yapacaksınız? Herşeyden önce zaman konusunda kendinize bir daraltma getirmeyin. Hiç bir sporcu yada sanatçı performansına bir gün kala hazırlık yapmaya başlamaz, bir çoğu günler hatta aylar yada yıllar önce hazırlıklara başlar. Bir öğrenci için bu durum farklı değil, hafıza gelişimi zaman alan ve tekrar isteyen bir şeydir. İki günde 10 saat çalışmaktansa 10 günde 1’er saat düzenli çalışma daha faydalıdır. Verilen bu ara bazı bilgilerinizi unutmaya ve tekrardan öğrenmeyi sağlar. Her öğrenme süreci hafızada daha güçlü bir yer alır ve tekrarlanan bilgi sağlamlaşır. Bunun yanında ister geçmiş sınav kağıtları çözerek istersede kendinizi sorgulayarak bilginizi test edin. Neleri iyi öğrendiğinizi ve neleri daha iyi kavramanız gerektiğini bu yöntemle öğrenebilirsiniz.

Bilgiyi paylaşmak bilgiyi iyi öğrendiğiniz bir başka göstergesidir. Bunu yapmanın en iyi yöntemi ise öğrendiklerinizi baskalarına öğretmekten yada anlatmaktan geçer. Başka birine birşeyleri öğretmek için bilgiyi kafanızda netleştirmeyi ve daha iyi organize etmenizi gerektirir, buda hafızada daha iyi bir yer alır ve istenildiğindek kullanılması kolay olur. Hafıza yada konsantreyi dağıtacak etkenlerin başında ise müzik gelir, sınav hazırlığı yaparken müzik dinlemekten uzak durun. Beyninizin bir yere yada bir işe odaklanmasını sağlayın, sakin ve sessiz bir yer her zaman daha faydalı olacaktır. Bunların yanında son iki tavsiye ise iyi bir uyku ve bol temiz hava almak olacaktır. Günde 8 saat uyku almaya ve ders çalışma aralarında dışarı çıkıp yürüyüş aracılığıyla temiz almak önemli sayılacak diğer iki etkendir.

Ders ve sınavlara çalışma, öğrencilerinin en iyi nasıl öğredikleri konusunda, araştırmalar devam ediyor. Öğrencilerin kendi davranışlarını kontrol etmeleri ve yönetmelerini gerektiren bu etkinlik çoğu zaman zor bir süreç haline gelebilir. Öğrencilerin bu süreci kolaylaştırmalarının yolu hafızalarını, ruh hallerinı ve konsantrelerini geliştirme ile daha da kolay bir hale gelebilir. Bu konuda veliler olarak yukardaki uygulamarı hayata geçirerek bizlerde yardımcı olabiliriz.

856960cookie-checkSınavlara iyi hazırlanmak için bazı yöntemler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.