Sığınmacı gözaltıevlerine yargı freni…

İngiltere’de insan hakları dernekleri sığınma başvurusu kabul edilmemiş sığınmacı adaylarının aylarca tutulduğu gözaltı merkezlerini (detention centre) eleştiriyordu.


Cezayirli sığınmacıların başvurusunu değerlendiren mahkeme İçişleri Bakanlığını uygulamasını haksız buldu. Yargıç, Colnbrook sığınma merkezinin yasal olmadığını belirterek Cezayirlilerin tahliyesini istedi.


İçişleri Bakanlığı Cezayirli davacıları sahte belgelerle çalıştığını tesbit etmiş ve ülkelerine gönderilmek üzere gözaltı merkezinde tutuyordu. Cezayir’in söz konusu vatandaşlarının iadesini kabul etmemesi üzerine İçişleri Bakanlığı, söz konusu şahısları gözaltıevinde tutmayı sürdüyordu.


“IRKÇILIK YAPILIYOR” RAPORU


‘Şikayet İnceleme Komitesi’ üyesi Tarihci, kamu görevlisi Dr, Ann Barker, İşadamı ve St George Üniversitesi’nde Başkan Yardımcısı Ram Gidoomal ve eski üst düzeyde emniyet görevlisi olan Paul Acres tarafından hazırlanan ve İçişleri Bakanı Jacqui Smith’e sunulan ‘2006/2007 Yıllık Raporu’unda da, göçmen gözaltı merkezlerindeki gözaltı ihlalleri, ihmal ve ırkçılık yapıldığı rakamlarla belirtilmişti.


SIĞINMACILAR İÇİN UMUT IŞIĞI


Hackney Refugee Forum, Başkanı Ali Rıza Aksoy kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Bu kararın emsal teşkil etmesi çok önemli. İngiltere’de 30 bine yakın sığınmacı adayının çok kötü şartlarda tutulduğunu sanıyoruz. Yargı kararının insan haklarının çiğnendiği bu tür merkezlerdeki binlerce insan için umut ışığı olmasını bekliyoruz” dedi.
 
İngiltere’de sığınmacı gözaltıevleri İçişleri Bakanlığı ile anlaşmalı olarak özel güvenlik şirketleri tarafından işletiliyor.


Sığınmacı gözaltıevlerinin 2006 yılı toplam kapasitesi de 2 bin 663 tek kişi ve 320 aile olarak açıklandı.

808930cookie-checkSığınmacı gözaltıevlerine yargı freni…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.