Sığınmacı Önder Dolutaş açlık grevinde

Almanya'daki yakınlarını ziyarete gittiğinde sınırda Türkiye'nin aradığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Dolutaş'ın TKP-ML Davası'nda 12.5 yıl hapis cezası aldığı için iadesi isteniyor. 


İngiltere'nin Fehriye Erdal Davası diye bilinen Önder Dolutaş Davası, TKP-ML'nin terör listesinde olmadığı gerekçesiyle Mayıs 2006'da düşmüştü. Dava, diğer sığınmacıların iadesine de emsal teşkil edeceğinden çok önemli sayılmıştı.


Almanya Koblenz bölgesinde 23 Mayıs'tan bu yana tutulan 30 yaşındaki Dolutaş'ın aynı zamanda İngiliz vatandaşı olduğu açıklandı.


Türkiye'nin avukatları, Dolutaş'ın Türkiye'de yasadışı örgüt TKP-ML'ye üye olmak ve askeri eylemlere katılmak"tan yargılayıp gıyabında 12, 5yıl hapis cezasına çarptırdığı gerekcesiyle ülkeye iadesini talep ediyor.


"Dolutaş'a Özgürlük" kampanyası başlatan siyasi arkadaşları Londra Büyükelçiliği önünde protesto gösterisileri de dahil çeşitli eylemler düzenliyor.


AÇLIK GREVİNDE


Koblenz Bölge Yüksek Mahkemesi’nin Politik Mültecilik Statüsünü hiçe saymadığını öne süren Dolutaş açlık grevine başladı. Dolutaş'ın gönderdiği mesaj aynen şöyle:


"23 Mayıs 2008 tarihinden bu yana Türkiye’ye iade talebiyle ilgili olarak Rohrbach Cezaevinde tutuklu bulunmaktayım. Koblenz Bölge Yüksek Mahkemesi’nin 25 Ağustos 2008 tarihli, politik mültecilik hakkımı  dikkate almayan kararını protesto etmek için süresiz açlık grevine başladığımı  duyarlı kamuoyuna bu vesile ile ilan etmek istiyorum.
 
Benden  önceki sayısız   örnekte olduğu gibi, Türk devletinin politik düşüncemden kaynaklı  anti-demokratik ve insan hakları karşıtı baskılarından kurtulabilmek için 2001 yılında  İngiltere’ye geldim ve politik mültecilik   için gerekli başvuruyu yaptım. Başvurum  İngiliz devleti tarfından kabul edildi ve 1951 Genova Konvensiyonu uyarınca politik  mülteci  statüsü  aldım. İngiltere’de bulunduğum yıllar boyunca politik baskılardan dolayı  Türkiye’de ara vermek zorunda kaldığım akademik faaliyetlerime devam ettim. Alman makamları  tarafından tutuklandığım tarihe kadar Londra’daki Brunel Universitesi’nde “Finansal Yazılım”  üzerine doktora çalışması yapmaktaydım.
 
Almanya’da Türkiye’ye iade talebiyle tutuklandığım günden bu yana kanuni prosedürün tamamlanma sürecini beklemekteydim. Ne var ki; Koblenz Bölge Yüksek Mahkemesi’nin  25 Ağustos 2008 tarihli kabul edilemez ve uluslararası  anlaşmaları hiçe sayan kararları karşısında elimdeki tek protesto aracı olan açlık grevi hakkımı  kullanmaya karar vermiş   bulunmaktayım.
 
Koblenz Bölge Yüksek Mahkemesi,  İngiliz devletinin 1951 Genova Konvensiyonu uyarınca tarafıma vermiş olduğu Politik Mültecilik Statüsünü kararlarında hiçe saymaktadır.
 
Koblenz Bölge Yüksek Mahkemesi, Türkiye’deki mahkemelerim sürecinde benim ve beni temsil eden avukatın olmamasını benim hatam olarak değerlendirmektedir.  Halbuki Köln Bölge Yüksek Mahkemesi 1951 Genova Konvensiyonuna uygun olarak bu durumun, yargılanan kişinin suçu olamayacağı gerçeğini 15 Ağustos 2008’de oldukça benzer bir durumda karar altına almıştır. Koblenz Bölge Yüksek Mahkemesi 25 Agustos 2008 tarihli karari ile hem Köln Bölge Yüksek Mahkemesi hem de 1951 Genova Konvensiyonu’yla çelişmektedir. Bu hukuki olmayan durum düzeltilmelidir.
 
Türk Devleti’nin anti-demokratik baskılarına maruz kalmak, işkenceye, kötü muameleye uğramak ve adil olmayan bir şekilde yargılanmak, Koblenz Bölge Yüksek Mahkemesine göre Türkiye’ye iade edilme yönünde engel değildir.
 
Son olarak Türkiye’li bir başka politik mültecinin Köln Bölge Yüksek Mahkemesi’nde 15.08.2008’de sonlanan davası  emsal dava olarak alınmalı  ve bu dava bir an  önce sonlandırılmalıdır.
 
Yukarıdaki açıklamalar ışığında, Koblenz Bölge Yüksek Mahkemesi’nin Politik Mültecilik Statüsünü hiçe sayan ve 1951 Genova Konvensiyonu’nun keyfi yorumlanması anlamına gelen kararlarını  protesto etmek için 8 Eylul 2008 tarihinden itibaren açlık grevine başlayacağımı tüm kamuoyuna duyururum.
 
Saygılarımla Önder Dolutaş"


FOTOĞRAF: Önder Dolutaş ve eşi mahkeme önünde



 

815200cookie-checkSığınmacı Önder Dolutaş açlık grevinde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.