Sığınmacılar Günü’nde oturum hakkı istendi

Bugün Almanya’da Sığınmacılar Günü… Ancak onbinlerce sığınmacının karşı karşıya olduğu sorunlara bir çözüm bulunmuş değil. Hükümet kaynakları, özellikle kaçak ya da geçici oturum ile (Duldung) yaşamak zorunda kalanları yeniden gündemine alıp, soruna insancıl bir çözüm getirmeye yanaşmazken, sığınmacılar ve insan hakları örgütleri, hükümete bir kez daha çağrıda bulundu. Almanya’da 200 bin yabancı geçici oturum ile yaşıyor. 1 milyondan fazla da illegal yabancının olduğu tahmin ediliyor.

Sığınmacılara yardım örgütü Pro Asyl tarafından gün dolayısıyla yapılan açıklamada, dünyanın değişik ülkelerinden gelerek Almanya’da yaşayan insanların artık Almanya’da kaldığı, bunun için geri gönderme yerine insani çözüm önerilerini gündeme getirmesini istedi. Pro Asyl, gün dolayısıyla Almanya’da pek çok etkinliğin düzenleneceğini belirterek, bu etkinliklerde yeniden soruna çözüm talep edileceğini hatırlattı.

Pro Asyl yöneticisi Günther Burkhardt yaptığı açıklamada, SPD-Yeşiller Hükümeti’nin sığınmacıların sorunlarını çözme yönünde verdiği sözlerin hiç birini yerine getirmediğini belirterek, “Göç Yasası ile birlikte zincirleme müsaade ortadan kaldırıldı. Eskiden geçici oturumlarla kalabilenleri şimdi sınırdışı bekliyor. Bu insan onurunu zedeliyor. Artık geldikleri ülkelere yabancılaşan insanları yeniden oraya göndermek haksızlık” dedi.

Yıllarca bu ülkede kalan ve kalmak isteyen insanların sınırdışı edilmesini “skandal” olarak değerlendiren Pro Asyl, özellikle Duldung ile Almanya’da kalan insanların oturum sorununa çözüm getirilmesini istedi.

Edinilen bilgilere göre, Almanya’da 200 binden fazla sığınmacı geçici oturum müsadesi ile yaşıyor ve bunların önemli bir kısmı sınırdışı durumu ile karşı karşıya. Eyalet hükümetleri arasında konuyla ilgili yapılan görüşmelerden bir sonuç alınamamıştı.

Pro Asyl, Sığınmacılar Günü dolayısıyla “büyük koalisyon” için sondaj görüşmeleri yapan CDU/CSU ve SPD yönetimlerine çağrıda bulunarak, kurulacak hükümetin geçici oturum hakkına sahip sığınmacılar ile illegal göçmenler sorununa çözümü de gündeme almalarını istedi.

Burkhardt yaptığı açıklamada önümüzdeki günlerde kiliseler, sendikalar ve sığınmacılara yardım kuruluşlarının ülke genelinde geniş bir kampanya başlatacağını da duyurdu.
 
Sol Parti de Sığınmacılar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, uzun süre Almanya’da yaşayan sığınmacılara oturum hakkı verilmesini talep etti. Sol Parti. PDS İç politika Sözcüsü Katrin Schubert yaptığı açıklamada, Almanya’da 200 binden fazla insanın geçici oturumla yaşamak durumunda kaldığını ifade ederek, bazılarının çocuklarının Almanya’da doğduğunu da hatırlatarak, bu insanların her gün illegal ile legal yaşam arasında gidip geldiğine dikkat çekerek, bu duruma son verilmesini istedi.

1115210cookie-checkSığınmacılar Günü’nde oturum hakkı istendi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.