Sünni Araplar: Bağdat’ta seçim hileli

Sünni Araplar seçim sonuçlarından şikayetçi olduklarını açıkladılar. Irak Uzlaşma Cephesi’ni oluşturan partilerden Irak İslam Partisi’nin liderlerinden Tarık el-Haşimi, ülkede seçim kurulunun ‘ateşle oynadığını’ belirterek Bağdat’ta yeniden seçim yapılmasını istedi.

Tarık el-Haşimi, Irak Seçim Kurulu’nun harekete geçmemesi halinde, Sünni partilerin yeni bir hükümet oluşumunun engelleyeceklerini belirtti. Ancak el-Haşimi bunu nasıl yapacakları hakkında bilgi vermedi.

Irak’ta geçen hafta yapılan seçimlerin ilk sonuçları dün açıklanmıştı. İlk sonuçlara göre Şii partilerin oluşturduğu Birleşik Irak İttifakı’nın Bağdat’ta oyların yüzde 58’ini aldığı bildirilmişti. Irak Uzlaşma Cephesi ise aynı sonuçlara göre başkentte ikinci sırada olmasına karşın oyların sadece yüzde 19’unu almış görünüyordu.

Orta Doğu uzmanımız Roger Hardy Irak’ın 18 eyaletinin 11’inden gelen ilk sonuçların, Sünni Arapların en büyük siyasi hareketi Irak Uzlaşma Cephesi ve laik seçmene hitap eden eski başabakan İyad Allavi’nin liderliğindeki Irak Ulusal Listesi için kötü haber olduğunu vurguluyor. Hardy, bu iki partinin özellikle başkent Bağdat’ta iyi sonuç beklediklerine dikkat çekiyor.

Açıklanan ilk seçim sonuçlarına göre Irak Ulusal Listesi’nin başkentteki oy oranı yaklaşık yüzde 14 dolayında bulunuyor.

Son gelişmeler sonrası Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, ülkede toplumun farklı kesimleri temsil eden geniş tabanlı bir hükümet kurulması gerektiğini söyledi.

SÜNNİ ARAPLARIN KATILIMI YÜKSEKTİ

Irak ve ABD yetkilileri daha önce seçimlerin, Iraklıları demokratik bir ülkede birleştirme yolunda önemli bir adım olduğunu vurgulamıştı. Uluslararası gözlemciler de seçimin genelde uluslararası standartlara uygun yapıldığını söylemişlerdi. Seçimlerin nihai sonuçlarının yeni yıldan önce açıklanması beklenmiyor. (BBC)
 

1120720cookie-checkSünni Araplar: Bağdat’ta seçim hileli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.